AP2010

Thaise prinses geen kandidaat- premier meer

De Thaise prinses Rajakanya is geen kandidaat-premier meer. Haar partij trekt haar kandidatuur na een dag alweer in. Gisteren was commotie ontstaan in Thailand, nadat de oudste zus van de koning haar kandidatuur had bekendgemaakt, maar die beslissing is dus alweer teruggedraaid.

De commotie was groot toen prinses Ubolratana Rajakanya gisteren aankondigde dat ze kandidaat-premier was. Ubolratana is de oudste zus van koning Vajiralongkorn. De verkiezingen van 24 maart zijn de eerste sinds het leger 5 jaar geleden de macht greep in Thailand. 

Maar al snel kwam er reactie uit het paleis: in een schriftelijke mededeling liet haar broer weten dat haar kandidatuur in strijd was met de grondwet en dat de monarchie in Thailand boven de politiek moet blijven staan. De monarchie heeft veel invloed in Thailand, een land waar zware straffen staan op majesteitsschennis. 

Prinses Ubolratana Rajakanya is 67 en de oudste dochter van de vorige koning Bhumibol. Ze verloor haar koninklijke titels toen ze in 1972 trouwde met een Amerikaanse zakenman. Maar na haar scheiding keerde ze terug naar Thailand en sindsdien onderhoudt ze goede relaties met de rest van de familie. 

Vanochtend liet haar partij, die bestaat uit medestanders van  voormalig premier Thaksin Shinawatra weten dat ze haar campagne stopzet. "We zullen het koninklijke bevel opvolgen", zo klonk het in een mededeling.  Grootste kanshebber is nu huidig premier Prayuth Chan-ocha, de legerleider die in 2014 de macht overnam van Thaksins zus Yinluck.

Huidig premier Prayuth Chan-ocha, voormalig legerleider en grootste kanshebber bij de verkiezingen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen