Videospeler inladen...

Timelapse onder (zee)water: Japanse reuzenkrab barst uit zijn pantser

Deze Japanse reuzenkrab, de Macrocheira kaempferi, is in volle groei en barst, vooral door zijn enorm snel groeiende poten, uit zijn oude omhulsel. Het is de grootste krabbensoort die bestaat: het dier kan van poot tot poot 3,5 meter halen, terwijl het lijf weinig meegroeit, tot maximaal 37 centimeter. De mooie beelden zijn in timelapse gemonteerd door de marinebiologen van de San Diego Zoo.

Een krab is van nature vrij immobiel, zo ook deze reuzensoort, die zijn kostje graag bijeenscharrelt op de zeebodem rond de Japanse eilanden, tot op 600 meter diepte.

Een volwassen exemplaar van deze eetbare krabsoort kan tot 20 kilogram wegen. De Japanse vissers halen de spinkrabbensoort dan ook graag boven.

De soort kan 100 jaar worden, en de afmeting is een verdediging op zich. Anders dan zijn kleinere soortgenoten heeft hij geen camouflage nodig of moet hij zich niet gaan verstoppen om ongestoord te kunnen overleven. Alleen door te bewegen met zijn enorme scharen houdt hij vijanden op afstand. 

Meest gelezen