Videospeler inladen...

Vanaf vandaag geldt rookverbod in wagen met kinderen jonger dan 16, maar wie gaat controleren?

Vanaf vandaag is het op Vlaamse wegen verboden om te roken in een wagen waarin kinderen zitten die jonger zijn dan 16. Overtreders riskeren een zware boete als ze betrapt worden. Maar het is de vraag wie zal controleren en de eventuele boete uitschrijven. Volgens minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V), de opvolger van Joke Schauvliege, is het de taak van de politie. Maar die verwijst naar de Vlaamse Milieu-inspectie. 

"Roken is ongezond. Met het rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen, dat vanaf vandaag ingaat, hebben we een duidelijk signaal willen geven", zegt minister Van den Heuvel.

Maar de politie ziet controles op het rookverbod niet meteen zitten. Het verbod op roken staat niet in het politiereglement, klinkt het. "In eerste instantie is het een milieudecreet. De minister heeft daarvoor zijn Milieu-inspectie en de toezichthouders van de Vlaamse overheid", zegt Nicolas Paelinck van de koepel van de lokale politie. "Zij zijn prioritair bevoegd, de politie slechts subsidiair."

Minister Van den Heuvel van zijn kant hoopt naar eigen zeggen op "gezond verstand". "Het is normaal dat er in het begin wat onduidelijkheid is. Maar het verbod moet gehandhaafd worden. Mijn gezond verstand zegt mij dat de politiediensten dat beseffen en bij gebruikelijke controles dat ook zullen doen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen