AFP or licensors

Vijf aquarellen van Hitler geveild, 63 andere onderzocht op echtheid

In Nürnberg, in Duitsland, worden vandaag vijf aquarellen van Adolf Hitler geveild. Ook een rieten stoel waar een swastika in verwerkt is en een vaas die persoonlijk bezit van Hitler zouden zijn geweest, gaan onder de hamer. Eergisteren nam de Duitse politie bij het veilinghuis 63 andere voorwerpen in beslag, er bestaat twijfel over hun echtheid. De veiling veroorzaakt om meerdere redenen controverse.

Vijf aquarellen met berg- en meerlandschappen, een rieten stoel waar een swastika in de zijleuningen verwerkt is, en een porseleinen vaas. Het zijn objecten die het veilinghuis Weidler in Nürnberg vandaag veilt. De aquarellen zijn gesigneerd met A. Hitler of A.H, de stoel en de vaas zouden eigendom geweest zijn van Adolf Hitler. De aquarellen hebben een beginwaarde tussen 19.000 en 45.000 euro.

De veiling is niet onomstreden, om meerdere redenen. Eerder van de week nam de politie 63 andere kunstvoorwerpen in beslag bij het veilinghuis. Allemaal aquarellen, schilderijen en tekeningen die door Hitler gesigneerd zijn. 26 daarvan zouden ook vandaag onder de hamer gaan, maar zijn uit de catalogus gehaald. Er wordt sterk getwijfeld aan de echtheid.

"Het parket van Nürnberg voert een onderzoek op verdenking van vervalsing en poging tot fraude", zegt procureur-generaal Antje Gabriels-Gorsolke. De echtheid van de in beslag genomen objecten wordt nu onderzocht. Ze zijn aangeboden door 23 verschillende eigenaars. Als het om vervalsingen gaat, moet nog blijken in hoeverre zij hiervan op de hoogte waren.

AFP or licensors

"Prijzen blijven stijgen"

Hitler probeerde voor zijn greep op de macht in Duitsland een tijdlang aan de kost te komen als schilder in zijn geboorteland Oostenrijk. Veilingen van kunstwerken die aan hem toegeschreven worden, veroorzaken controverse. Het feit dat verzamelaars bereid zijn veel geld te betalen voor kunst met een nazi-verleden, stuit tegen de borst.

"Er is een lange traditie van handel in objecten die gelinkt worden aan het nazisme", zegt Stephan Klingen van het Centraal Instituut voor Kunstgeschiedenis in München aan het persbureau AFP. "Elke keer is er heel wat om te doen. En de prijzen die ervoor betaald worden, blijven stijgen. Dat is iets wat mij persoonlijk erg verontrust."

Nürnberg is de stad waar kopstukken van het naziregime in 1945 berecht werden. Burgemeester Ulrich Maly is niet te spreken over de veiling met werken van Hitler. "Een stijl- en smakeloze vertoning", zei hij aan de Süddeutsche Zeitung.

AFP or licensors

Meest gelezen