James Arthur Photography

Wouter Beke wil "CD&V en CDH graag samen aan de onderhandelingstafel na 26 mei"

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil de banden tussen zijn partij en de Franstalige christendemocraten van CDH versterken. Dat zegt hij in verschillende weekendkranten. Hij wil samen met CDH deelnemen aan een toekomstige federale regering. En wat met de vraag voor confederalisme van de N-VA? "Wij willen geen blokkering van het federale niveau."

Eind januari werd Maxime Prévot verkozen als nieuwe voorzitter van CDH. De burgemeester van Namen volgt Benoît Lutgen op, die uit eigen beweging stopt. Prévot wordt meer in de centrumrechtse vleugel van de CDH gesitueerd. In CD&V-kringen wordt gehoopt dat de banden met de komst van Prévot opnieuw kunnen worden aangehaald.

"Ik heb heel veel vertrouwen in Prévot", zegt ook CD&V-voorzitter Wouter Beke in de weekendkranten. Ook hij wil een sterkere christendemocratische familie en zegt dat hij CD&V en CDH graag samen in de volgende federale regering wil zien. Beke is ook van plan om concrete initiatieven te nemen om die banden te versterken.

In 2014 leunde CD&V voor de verkiezingen nochtans wel meer aan bij de MR.  "De kiescampagne werd toen gedomineerd door het spel tussen de PS en de N-VA. Met Charles Michel wilde ik toen vooral benadrukken dat de prioriteit niet het communautaire was, maar wel het sociaal-economische. Het was dus zeker geen boodschap van CD&V tégen CDH", zegt hij in La Libre Belgique.

"Als het van mij afhing, had CDH in 2014 al deel uitgemaakt van de federale regering. En ik zou CDH na de federale verkiezingen graag mee aan de onderhandelingstafel zien", klinkt het in L'Echo.

"Confederalisme of federalisme, daar gaat het niet om"

Het communautaire wordt ook nu weer naar voren geschoven als thema. Herfederalisatie van sommige thema's, daar gelooft Beke niet in. De N-VA hoopt werk te kunnen maken van het confederalisme. Wil CD&V daar ook verdere stappen in zetten?

De vraag is of men het federale niveau wil blokkeren. Daarop zeg ik: neen.

Wouter Beke

"Confederalisme, wat is dat. België is een federale staat die confederalistische trekken heeft", zegt Beke in La Libre Belgique. "Maar laat ons niet met woorden spelen: confederalisme of federalisme, daar gaat het niet om", reageert Beke. De vraag is of men het federale niveau wil blokkeren. Daarop antwoord ik 'neen'."

"En dat is wel wat Jan Jambon (kandidaat-premier voor N-VA, nvr) gezegd heeft in de pers: de N-VA wil snel een Vlaamse regering creëren om dan de federale onderhandelingen vast te zetten."

"Wij willen geen blokkering op federaal niveau"

In De Tijd gaat Beke daarop door.  "De zesde staatshervorming is geen afgewerkt geheel. Ik wil verdere stappen zetten. Maar voor een staatshervorming heb je een tweederdemeerderheid nodig. Als je dat aan een regeringsvorming koppelt, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel ga je naar een blokkering en onbestuurbaarheid, ofwel is het een openlijke uitnodiging aan de PS om mee aan tafel te zitten."

"Wij willen geen blokkering op federaal niveau. Vlaanderen heeft niets te winnen bij onbestuurbaarheid. Als ons land onbestuurbaar wordt, stokt de economie", zegt Beke. Hij wil wél verdere stappen zetten om de bevoegdheden van de regio's te versterken, bijvoorbeeld rond gezondheidszorg, "maar binnen het idee van een betere samenwerking."

Meest gelezen