Videospeler inladen...

Bert Anciaux (SP.A): "Eigenlijk stop ik met de nationale politiek, het is nu aan de jeugd"

Bert Anciaux (SP.A) zegt de nationale politiek vaarwel. Gisteravond liet hij weten dat hij verzaakt aan het lijsttrekkerschap in Brussel, maar dat hij zich wel nog ter beschikking stelt van zijn partij. "Maar eigenlijk kunnen we zeggen dat ik stop met de nationale politiek", stelt Anciaux in "De zevende dag". "Het is aan de jeugd."

Enkele weken geleden nog werd Bert Anciaux (59) voorgesteld als lijsttrekker in Brussel voor de SP.A-lijst bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei. Hij ging zich nog eens "helemaal smijten". Maar gisteravond liet Anciaux weten dat hij toch geen lijsttrekker zal zijn, hij staat zijn plaats af aan Hannelore Goeman.

"Ik zit al heel mijn leven in de politiek. Die drive is er absoluut nog wel, maar eigenlijk moet je vaststellen dat je ouder wordt. En ik heb ook niet de pretentie om te denken dat de wereld nog op mij zit te wachten. Op een bepaald moment besef je dat", verklaart Bert Anciaux.

Anciaux houdt zich ook nog bezig met andere activiteiten, zoals een woonzorgcentrum in Neder-Over-Heembeek. "Vroeger zou ik dat allemaal hebben kunnen combineren met een zitje in het Parlement. Maar dat gaat nu niet meer. Ik ben niet meer die gast van 35 en er zijn ook mensen die op mij rekenen dichtbij."

"Ik ben niet de slimste van de hoop"

In het Facebook-bericht waarin Anciaux gisteren zijn beslissing bekendmaakte, schreef de ex-minister dat hij tijdens zijn lange politieke carrière "boven zijn gewicht heeft gebokst". "Met het electoraal gewicht dat ik had, heb ik veel kunnen doen. Ik ben niet de slimste van de hoop, niet de meest intelligente strateeg. Toch heb ik veel kunnen realiseren. Maar dat heeft heel veel energie gevraagd, ook emotionele energie", legt Bert Anciaux uit in "De zevende dag".

"Maar mijn beslissing is echt genomen vanuit een positieve bedoeling, om mijn energie te steken in zaken waarin ik heel erg geloof", verduidelijkt de SP.A-er. "Ook mijn geloof in de jeugd is zo belangrijk dat ik in de spiegel moest kijken Zeg Anciaux, je hebt het lang genoeg getrokken".

Bert Anciaux blijft wel ter beschikking van zijn partij en zal meehelpen bij de komende campagne. Maar eigenlijk kunnen we zeggen dat hij de facto afscheid neemt van de nationale politiek. "Als de partij mij dat zou vragen na de verkiezingen, wil ik gerust de Senaat nog doen. Maar zelfs mochten ze mij vragen om minister te worden, dan moet ik "neen" zeggen. Het is aan de jeugd".

Zelfs mochten ze mij nog vragen om minister te worden, dan moet ik "neen" zeggen

Bekijk het interview met Bert Anciaux in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen