Videospeler inladen...

De Crem twijfelt aan kernuitstap: "Discussie mag blijkbaar niet gevoerd worden omdat het niet in kraam betogers past"

CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem plaatst vraagtekens bij de wettelijk voorziene sluiting van de kerncentrales in 2025. In "De zevende dag" pleitte hij voor "ecorealisme".

Op dit moment is de sluiting van de Belgische kerncentrales voorzien in 2025. Bijna alle politieke partijen staan achter die kernuitstap, ook de CD&V, recent nog bij monde van voorzitter Wouter Beke en vicepremier Kris Peeters. De N-VA is dan weer voorstander van nieuwe kernenergie om onze CO2-uitstoot te kunnen reduceren. En ook CD&V-minister Pieter De Crem uit in dat licht twijfels bij de kernuitstap.

"We hebben ons ingeschreven in de logica van de regering die gaat tot het sluiten van de kerncentrales. Maar in elk geval zijn er kerncentrales die langer kunnen openblijven. We kunnen niet zomaar gaan tot een volledige black-out. Als het zo is dat we in 2025 een energiesufficiëntie van 100 procent hebben met gesloten kerncentrales, dan kunnen die kerncentrales dicht. Maar alle indicatoren zeggen tegen mij dat het verbruik zodanig zal toenemen dat we in elk geval nog een latere periode zullen moeten hebben."

De Crem stoort zich kennelijk aan de manier waarop het debat wordt gevoerd. "Heel die discussie omtrent kernenergie en de nieuwe generatie kerncentrales mag blijkbaar niet gevoerd worden omdat het niet in het kraam past van diegenen die betogen. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan."

Het verhaal van de windmolens is volgens De Crem "onvolledig en onvoltooid". "We gaan onze energiebehoeften nooit kunnen beantwoorden met over geheel Vlaanderen windmolens te plaatsen. Alleen met windmolens zullen we er niet komen."

We kunnen niet zomaar gaan tot een volledige black-out

N-VA en ecorealisme

De CD&V'er wil naar eigen zeggen ook "de schijnheiligheid doorprikken". "We hebben de Duitse agenda gevolgd over het sluiten van de kerncentrales. Op dit moment haalt Duitsland nog 20 tot 30 procent van de elektriciteits­verwekking uit bruinkool en steenkool. Er is dus een groot verschil tussen de daden die men uitvoert en de ideeën die men aankondigt."

Pieter De Crem pleit daarom voor "ecorealisme". "Het kan niet zijn dat we ons economisch achteruit zetten. De welvaart van onze gezinnen en van diegenen die werken mag niet achteruitgaan. Iedereen moet mee kunnen, geen ecoproletariaat. Er zijn heel veel mensen die onvoldoende verdienen om aan alle voorwaarden te voldoen."

Dat alles lijkt erg gelijklopend met wat de N-VA bepleit. De Vlaams-nationalisten pleiten met zoveel woorden ook voor "ecorealisme". Maar die parallel ziet De Crem niet. "Er is een levensgroot verschil tussen onze programmapunten. Wij brengen in elk geval verzoening tot stand, wij zijn geen spookrijders."

Bekijk hier het interview met CD&V-minister Pieter De Crem in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen