Videospeler inladen...

Ex-gouverneur Jan Briers CD&V-kandidaat bij verkiezingen: "Jongeren verwachten ervaring en die breng ik mee"

Jan Briers, de voormalige gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, is kandidaat voor CD&V bij de komende verkiezingen. Hij wordt eerste opvolger op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen, zo maakte lijsttrekker Pieter De Crem bekend in "De zevende dag". Briers wordt meteen ook lid van de partij. "Ik ga niet hypocriet zijn."

Dat Briers kiest voor CD&V is opmerkelijk, aangezien het de N-VA was die hem in 2013 voordroeg als gouverneur. "Het klopt dat ik door die partij ben voorgedragen. Ik ben hen daar heel dankbaar voor, maar ik was wel onafhankelijk", zegt hij in "De zevende dag".

Veiligheid

"Ik ben altijd graag gouverneur geweest en ik had het eigenlijk ook langer willen doen", zegt Briers, die verplicht met pensioen moest omdat hij 65 werd. En dus begon het te kriebelen. "Gouverneurs staan in de eerste plaats in voor de veiligheid van de provincie en de burgers. Ik heb al die jaren goed samengewerkt met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (de voorganger van Pieter De Crem, nvdr.). Op 6 januari heb ik een sms gestuurd naar De Crem, waarin ik zei dat ik nog steeds iets wil betekenen voor de veiligheid van het land, aangezien ik daar al heel wat knowhow in heb opgebouwd. Even later kreeg ik een telefoontje van hem."

In de dierenstand kunnen de rammelaars heel vlug lopen

Pieter De Crem, CD&V-lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen

Met de keuze voor Briers kiest de partij wel niet voor een vrouw en niet voor iemand jong. "Maar in de dierenstand kunnen de rammelaars heel vlug lopen", reageert De Crem op die kritiek. "We willen iedereen aanspreken: elke leeftijd, mannen en vrouwen. We hebben ook heel wat jonge burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden."

"Jongeren verwachten ook ervaring bij de verkozenen", zegt Briers. "Die ervaring breng ik mee, nadat ik heb gewerkt voor anderhalf miljoen Oost-Vlamingen. Ik ken elke Oost-Vlaamse gemeente van dichtbij en ik ken de jongeren en de ouderen."

Ik ga niet hypocriet zijn, dus ik ga zeker een partijkaart aanschaffen

Jan Briers, eerste opvolger voor de CD&V-Kamerlijst in Oost-Vlaanderen

Briers zal niet als onafhankelijke op de lijst staan. "Ik ga niet hypocriet zijn, dus ik ga mij zeker een partijkaart aanschaffen."

Eerste opvolger?

Jan Briers krijgt de eerste plaats op de opvolgerslijst. Dat betekent dat hij dus niet meteen verkozen kan raken, ook al krijgt hij veel stemmen achter zijn naam. Briers kan pas een zitje in de Kamer krijgen wanneer iemand die verkozen is van de "gewone" lijst zijn mandaat niet opneemt om een of andere reden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen wanneer CD&V deel uitmaakt van de volgende federale regering en Pieter De Crem daarin minister wordt. 

"De plaats van de eerste opvolger is een plaats met perspectief. Dat zien we bij ons, maar ook bij andere partijen", benadrukt De Crem. "In de vorige legislatuur hebben we de eerste en tweede opvolger een mandaat zien opnemen binnen onze kieskring, dus daar zie ik geen probleem."

Bekijk hier het volledige gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen