Koerdisch-Arabische coalitie SDF zet het "eindoffensief" in tegen laatste bastion van IS in Syrië

In het oosten van Syrië heeft de Syrische Democratische Krachten (SDF) een offensief ingezet tegen het stadje Baghuz vlakbij de grens met Irak. Dat zou het laatste bolwerk van de terreurgroep IS in Syrië zijn. Het is niet duidelijk of IS-leider Omar al-Baghdadi ook in die buurt is.

De voorbije dagen zijn 20.000 burgers geëvacueerd in het gebied. Gisteren hebben de troepen van de SDF (Syrian Democratic Forces) dan de aanval ingezet. Het SDF is een alliantie van de Syrische Koerden en Arabische strijders en die groepering heeft een groot deel van het noordoosten van Syrië in handen. In dat gebied is een autonome regering uitgeroepen.

Volgens een woordvoerder van de SDF gaat het er hevig aan toe. Er zouden nog iets meer dan 600 IS-terroristen in de buurt zijn en die kunnen nog weinig kanten uit. Ze zouden zich dan ook verschanst hebben en mogelijk tot de dood willen doorvechten.

Baghuz ligt in de oostelijke provincie Deir ez-Zor, ongeveer waar de rivier de Eufraat vanuit Syrië naar Irak stroomt. Het is niet duidelijk of IS-leider en zelf verklaarde kalief Omar al-Baghdadi ook in die buurt is. Volgens onbevestigde berichten zou hij een "coup" van ontevreden IS-strijders neergeslagen hebben, maar zeker is dat niet.

Ook in buurland Irak heeft IS zijn laatste bolwerken verloren. Dat wil niet zeggen dat de terreurgroep onschadelijk gemaakt is, enkel dat die geen gebied meer controleert. Volgens sommige analisten zou IS proberen te infiltreren in soennitische gebieden in Noord-Irak waar grote ergernis is over het gedrag van sjiitische milities. Of dat tot een "revival" van IS kan leiden of tot het opduiken van een nieuwe groep, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen