Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Theresa May wil opnieuw meer tijd voor brexitdeal

De Britse premier Theresa May wil dat het parlement in Londen opnieuw meer tijd vraagt voor heronderhandelingen over de brexit met de EU. Dat meldden de BBC, de Telegraph en Bloomberg op basis van regeringsbronnen. May wil uiterlijk woensdag een verklaring afleggen in het parlement over de stand van zaken in de onderhandelingen. Donderdag moet over de verdere procedure worden gestemd.

Een regeringswoordvoerster bevestigde dat 27 februari intussen al als datum is voorzien voor een bijkomende stemming over hoe het nu verder moet. Dit zou echter niet de finale stemming zijn, maar - alweer - een stemming over amendementen. Als het parlement May donderdag meer tijd geeft, zou dat al de tweede verlenging zijn sinds ze crashte met haar brexitdeal midden januari. 

De oppositie beticht May ervan de afgevaardigden kort voor de brexitdatum van 29 maart in een alles-of-niets-stemming te laten kiezen voor haar deal of een brexit zonder akkoord. Pogingen om May de controle over het brexit-proces af te nemen en een uitstel van de EU-exit af te dwingen, zijn tot op heden mislukt. 

Keir Stramer, de brexitexpert van oppositiepartij Labour, kondigde aan dat zijn partij donderdag een tweede en definitieve stemming over Mays brexit-akkoord tegen eind februari wil forceren. Labour moet daarvoor wel substantiële steun van pro-Europese afgevaardigden uit het regeringskamp krijgen. Volgens de Sunday Times ziet het er echter tot dusver niet naar uit dat ze daarin zullen slagen.

Backstop

Op 29 januari stemde een meerderheid van de parlementsleden voor heronderhandelingen over de zogeheten Ierse backstop-regulering. Met de backstop moet een herinvoering van grenscontroles tussen Noord-Ierland en het EU-lid Ierland voorkomen worden. 

Voor veel conservatieve parlementsleden is de regel evenwel een doorn in het oog, omdat ze vrezen dat Groot-Brittannië daardoor permanent met handen en voeten aan de EU gebonden blijft.

Morgen komt brexitminister Stephen Barclay voor overleg naar Brussel. Tot dusver heeft de EU echter elke verandering aan het brexitakkoord strikt van de hand gewezen.

Meest gelezen