Nederlandse klimaatspijbelaars zien (voorlopig) af van verdere actie: “Eerst in gesprek gaan met ministers”

De Nederlandse klimaatspijbelaars zullen komende week niet op straat komen. Dat heeft de Nederlandse tak van Youth For Climate aangekondigd op Instagram. “Nu willen we eerst in gesprek gaan, en op basis daarvan bepalen of we weer gaan staken en wanneer”, schrijven de jongeren achter de klimaatactie.

In navolging van het wekelijkse protest in België demonstreerden afgelopen week ruim 10.000 klimaatspijbelaars in Nederland. Maar die actie in Den Haag krijgt komende week geen vervolg.

“Na het succes van vorige week zou het goed kunnen dat er nog een staking aankomt, alleen niet deze week”, laat Youth For Climate Nederland weten via Instagram. Waarom staken de organisatoren het staken? “Het Youth For Climate NL Team is uitgenodigd door Rutte en Wiebes! Dát hebben we al wel bereikt. Nu willen we eerst in gesprek met ze gaan, en op basis daarvan bepalen of we weer gaan staken en wanneer.”

(Lees verder onder het Instagrambericht.)

Rutte en Wiebes, dat zijn respectievelijk premier Mark Rutte en zijn minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes. In een reactie op de eerste Nederlandse klimaatbetoging was Rutte donderdag al meteen heel duidelijk. Hij noemde de betrokkenheid van de jongeren "fantastisch", maar zei dat ze geen verdergaande maatregelen van het kabinet konden vragen. 

Rutte nodigde de klimaatspijbelaars wel uit voor een gesprek. “Wel buiten schooltijd”, merkte hij fijntjes op in een tweet. En daar gaan de jongeren die achter het protest zitten, nu op in.

(Lees verder onder de tweet.)

Of ze op donderdagen nog zullen spijbelen voor het klimaat, zullen de Nederlandse jongeren laten afhangen van wat de ministers hen zullen zeggen. Los daarvan staat er nog altijd een grote klimaatmars gepland, die zal wel zeker doorgaan en wel op zondag 10 maart.

Meest gelezen