Noodtoestand op Nova Zembla: 52 ijsberen maken Russische archipel onveilig

De Russische archipel Nova Zembla, in de Noordelijke IJszee, heeft de noodtoestand afgekondigd. Tientallen ijsberen struinen in bewoond gebied rond, op zoek naar etensresten. Zeker 52 ijsberen zwerven rond in de buurt van Beloesja Goeba. Dat is met zo’n 2.600 inwoners het grootste dorp op de Nova Zembla-eilanden. "Ik woon sinds 1983 op Nova Zembla, maar ik heb nog nooit zo'n invasie van ijsberen gezien", zegt Jigancha Mousin, het administratieve hoofd van de archipel.

De dieren zijn in het zuiden van de archipel aan land gekomen en trekken nu naar het koudere noorden omdat het ijs daar steviger is. Maar tijdens die wintertrek hebben ze nu halt gehouden in het dorpje Beloesja Goeba, waar zowat de hele bevolking van Nova Zembla woont.

Door die menselijke aanwezigheid zijn daar tussen het vuilnis etensresten te vinden waar de ijsberen zich aan tegoed kunnen doen, legt een onderzoeker uit aan het Russische persbureau TASS.

Op onderstaande beelden is te zien hoe de dieren op een lokaal stort aan het zoeken zijn naar eten.

De dieren blijken ook agressief te zijn: er zijn al mensen aangevallen en de dieren zijn ook al gebouwen binnengedrongen, schrijven de lokale autoriteiten in een persbericht. De bewoners zijn bang om hun huizen te verlaten en om hun kinderen naar school te brengen.

Daarom worden er nu bij scholen hekken geplaatst. Er worden ook speciale voertuigen ingezet om mensen naar hun werk te brengen. De Russische autoriteiten laten het echter niet toe om de dieren neer te schieten. 

Rusland heeft in 1973 namelijk een internationale overeenkomst ondertekend om de ijsberen te beschermen. Daardoor is het verboden om te jagen op ijsberen, om de dieren te doden of ze gevangen te nemen.

Jachtgebied

Op dit moment zijn er volgens een ruwe schatting zo'n 26.000 ijsberen op de wereld. De grootste bedreiging van de diersoort is niet langer de jacht maar het smelten van het poolijs. Ze zijn namelijk heel afhankelijk van het ijs om zelf te kunnen jagen.

Door het smelten van het ijs verliezen de beren steeds meer van hun natuurlijke jachtgebied en moeten ze voedsel gaan zoeken op het vasteland, zoals op Nova Zembla.

Meest gelezen