Videospeler inladen...

Overstromingen in timelapse: in vier dagen verdwijnt spoorlijn Queensland onder water

De staat Queensland in het noordoosten van Australië krijgt elk jaar te maken met een stevig regenseizoen. Dit jaar gaat het echter om extreme hoeveelheden neerslag in uitzonderlijk korte tijd. De spoorwegmaatschappij van de Australische staat heeft beelden van een webcam versneld om een voorstelling te geven van de snelheid van het wassende water. De Australische minister van Landbouw beloofde steun aan getroffen bedrijven.

Het regent nu al bijna twee weken aan één stuk en dat na een buitensporig droog seizoen. Veel veehouders, een belangrijke tak van de economie van Queensland, vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf.

Zowat de helft van de veestapel in Australië, in totaal 25 miljoen stuks, graast in de staat Queensland. De verliezen stapelen zich letterlijk op: op hoger gelegen plaatsen spoelen verdronken dieren aan, het overgebleven vee staat samengetroept op kleine eilandjes in een overstroomd landschap. Zo blootgesteld aan aanhoudende regen en wind tot 60 kilometer per uur houden de dieren het volgens de eigenaars niet lang meer vol. 

De Australische minister van Landbouw David Littleproud maakte afgelopen week een verkenningsvlucht per helikopter boven het overstromingsgebied in het noorden. Zo ver hij kon zien, stond water: "Bijzonder verwoestend. Dit is een oceaan," schrok hij, en beloofde hulp: "Als we deze mensen de nodige middelen geven, kunnen ze dit aan."

Bekijk hieronder het interview met de minister tijdens de verkenningsvlucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen