AFP or licensors

Geen kopers voor Hitlerschilderijen tijdens "stijl- en smakeloze veiling" in Duitsland

Er zijn geen kopers gevonden voor de vijf aquarellen van Adolf Hitler, die gisteren in de Duitse stad Nürnberg zouden worden geveild. De veiling veroorzaakte vooraf heel wat commotie. "Maar de schilderijen kunnen later nog worden verkocht", zo laat het veilinghuis weten. 

Het was veilinghuis Weidler in Nürnberg dat gisteren de omstreden veiling organiseerde. In totaal werden er vijf aquarellen met berg- en meerlandschappen te koop aangeboden, allen gesigneerd met "A. Hitler" of "A.H.". De werken hadden een beginwaarde tussen de 19.000 en 45.000 euro, maar toen de veiling startte werd al snel duidelijk dat er geen koper zou worden gevonden. 

AFP or licensors

"Maar de werken kunnen altijd later nog worden verkocht", zegt het veilinghuis, dat verder geen reden wil geven voor de mislukte verkoop. De hoge startprijs heeft er wellicht iets mee te maken, maar ook de commotie rond de veiling kan kopers hebben afgeschrikt. 

Want commotie was er zeker. Zo nam de politie eerder deze week 63 andere kunstvoorwerpen in beslag bij het veilinghuis. Allemaal aquarellen, schilderijen en tekeningen die door Hitler gesigneerd zijn. 26 daarvan zouden ook vandaag onder de hamer gaan, maar zijn uit de catalogus gehaald. De echtheid ervan wordt nu onderzocht. 

Naast de vijf aquarellen werden ook drie andere voorwerpen geveild, die ooit van Hitler zouden zijn geweest. Een porseleinen vaas en een tafelkleed vonden wel een nieuwe eigenaar voor respectievelijk 5.500 en 630 euro. Een rieten stoel waar een swastika in verwerkt is - met een startprijs van 6.500 euro - kon niet worden verkocht. 

AFP or licensors

Hitler probeerde voor zijn greep op de macht in Duitsland een tijdlang aan de kost te komen als schilder in zijn geboorteland Oostenrijk. Veilingen van kunstwerken die aan hem toegeschreven worden, veroorzaken controverse. Het feit dat verzamelaars bereid zijn veel geld te betalen voor kunst met een nazi-verleden, stuit tegen de borst.

Nürnberg is de stad waar kopstukken van het naziregime in 1945 berecht werden. Burgemeester Ulrich Maly was vooraf niet te spreken over de veiling met werken van Hitler. Hij noemde het "een stijl- en smakeloze vertoning".

Meest gelezen