Stad Halle herdenkt treinramp Buizingen

De stad Halle organiseert vanmiddag een herdenkingsplechtigheid voor de treinramp in Buizingen. Die kostte op 15 februari 2010 aan 19 mensen het leven. Er vielen ook 162 gewonden, onder wie 11 zwaargewonden. Het herdenkingsmoment vindt plaats aan de gedenksteen op het Gemeenteplein in Buizingen.

Het proces over de treinramp werd op 8 januari ingeleid voor de Brusselse politierechtbank. Die verhoort op 19 februari de technische experts. Nadien krijgen de partijen de kans om hun geschreven conclusies uit te wisselen. De pleidooien vinden pas vanaf 16 september plaats en nemen een hele week in beslag.

De verdediging van de treinbestuurder, die volgens de experts door een stoplicht zou gereden zijn, betwist de rechtsgeldigheid en conclusies van die experts omdat hun cliënt in tegenstelling tot de NMBS en Infrabel nooit heeft kunnen en mogen deelnemen aan de expertises. Hij werd hierover slechts verhoord toen de expertises al afgewerkt waren. De rechter mag volgens de verdediging dan ook geen rekening houden met het expertiseverslag.

Meest gelezen