Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden Spanjaarden eisen het einde van de linkse regering

In de Spaanse hoofdstad Madrid is een grote betoging aan de gang van de twee centrumrechtse partijen. Ze verwijten de linkse regering in Madrid dat die het land "verraadt" door onderhandelingen met de Catalaanse separatisten.

De betogers verzamelden zich aan de Plaza de Colon en de omliggende straten in het centrum van Madrid. Tot de manifestatie was opgeroepen door de twee grote centrumrechtse partijen, de conservatieve Partido Popular en de liberale Ciudadanos, maar er zijn ook leden van de extreemrechtse Vox aanwezig.

Die partijen zijn gekant tegen de onafhankelijkheid van de regio Catalonië en verwijten de socialistische minderheidsregering van premier Pedro Sanchez dat die "het land verraden heeft" door toegevingen aan de Catalaanse separatisten. De betogers eisen het ontslag van de regering en nieuwe verkiezingen.

(lees verder onder de foto)

De linkse premier Pedro Sanchez krijgt zijn begrotingsvoorstel maar niet goedgekeurd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sanchez krijgt de wind van voren omdat hij eerder bereid was om met de separatistische partijen in Barcelona te praten in aanwezigheid van een neutrale bemiddelaar. Nochtans zijn die gesprekken vrijdag voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat volgens de regering de Catalaanse separatisten niet echt bereid zijn om te onderhandelen.

De regering-Sanchez is ook boos omdat de Catalaanse separatistische partijen die in Barcelona aan de macht zijn, vooralsnog weigeren om het voorstel van begroting goed te keuren. Dat was een essentiële doelstelling van de regering in Madrid, maar die heeft geen meerderheid in het parlement en moet dus steun zoeken bij de extreemlinkse Podemos en bij regionale partijen. Dat verloopt niet erg vlot.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen