Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Turkije veroordeelt kampen voor moslims in China: "Een schande voor de mensheid"

Turkije vraagt aan China om de heropvoedingskampen voor moslims te sluiten. Daar zouden tot een miljoen Chinese moslims, vooral Oeigoeren worden vastgehouden. Aanleiding voor het protest is de  vermoedelijke dood in zo'n kamp van een bekende zanger en muzikant. 

"De herinvoering van concentratiekampen in de 21ste eeuw en de systematische assimilatiepolitiek van de Chinese overheid tegenover de Oeigoeren is een schande voor de mensheid." In die sterke termen veroordeelt het Turkse ministerie van buitenlandse zaken de politiek van China. Volgens een rapport van de Verenigde Naties zou China tot een miljoen moslims vasthouden om ze "herop te voeden". 

De meeste van de gevangenen zijn Oeigoeren, een volk dat nauw verwant is met de Turken, maar al duizenden jaren in het westen van China woont, in de provincie Xinjiang. Sinds een paar jaar worden ze hard aangepakt door de Chinese overheid. Mensen die te vaak bidden of veel contacten hebben in het buitenland worden zonder vorm van proces opgepakt en vastgezet.  

Martelen en hersenspoelen

Volgens de Chinese overheid kaderen de maatregelen in de strijd tegen terrorisme.  Bovendien gaat het niet om heropvoedingskampen maar om "jobopleidingscentra". Maar Turkije gelooft die uitleg niet: "De Oeigoeren (...) zijn het slachtoffer van martelingen en hersenspoelingen in concentratiekampen en gevangenissen." zegt Turkije nu.

Aanleiding voor de reactie  is de dood van de bekende  zanger Abdurehim Heyit op 55-jarige leeftijd. Heyit was een gevierd muzikant en dichter die bekendheid genoot in heel China. Maar twee jaar geleden werd hij opgepakt omwille van enkele liedteksten. Volgens voorlopig onbevestigde berichten zou hij overleden zijn in zo'n heropvoedingskamp. (Lees verder onder tweet).

"Dit tragische incident sterkt Turkije in zijn overtuiging dat er in de kampen ernstige schendingen van de mensenrechten plaatsvinden", aldus het Turkse ministerie van buitenlandse zaken. De afgelopen jaren zijn duizenden Oeigoeren naar Turkije gevlucht.  Vaak hebben ze nog familieleden in Chinese kampen.

Turkije vraagt aan de Verenigde Naties om stappen te ondernemen tegen China. Hiermee is Turkije het eerste grote moslimland dat de behandeling van de Oeigoeren en andere moslims in China veroordeelt. Andere landen zoals Pakistan en Indonesië zijn opvallend stil, uit angst om een belangrijke handelspartner als China voor het hoofd te stoten. 

Reactie China

Via de ambassade in Ankara vraagt China aan Turkije om de "valse beschuldigingen" in te trekken. "Zowel Turkije als China hebben de moeilijke taak om te strijden tegen terrorisme. Laten we daarbij geen dubbele standaarden hanteren." 

Protest in Turkije door gevluchte Oeigoeren
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen