Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Korea gaat meer betalen voor de Amerikaanse troepen in het land

Na maanden van touwtrekken zijn de Verenigde Staten en Zuid-Korea het eens geraakt over een hogere bijdrage van Seoel voor de kosten van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land. VS-president Donald Trump had daar op aangedrongen.

Eind vorig jaar is het vijfjaarlijkse akkoord over de Zuid-Koreaanse bijdrage voor de stationering van VS-troepen afgelopen. De onderhandelingen over een nieuw akkoord sleepten aan omdat president Donald Trump de bijdrage fors wou verhogen. Dat had tot groeiende spanningen geleid met bondgenoot Zuid-Korea.

Er is nu een akkoord waarbij de bijdrage verhoogd zou worden van 830 naar 924 miljoen dollar. Dat akkoord is slechts geldig voor een jaar en dus moet er zo goed als meteen opnieuw onderhandeld worden over de volgende jaren. Het Zuid-Koreaanse parlement moet nog wel stemmen over de deal. Overigens zijn ook veel Zuid-Koreanen gekant tegen de buitenlandse militaire aanwezigheid.

Het akkoord dat nu bereikt is, sluit wel uit dat president Trump bij zijn volgende top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou aankondigen dat hij troepen uit Korea zou terugtrekken of verminderen, zoals sommige analisten hadden gevreesd.  Die top vindt op 27 en 28 februari plaats in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De situatie doet wat denken aan Europa, waar Trump er blijft op hameren dat de NAVO-bondgenoten meer geld aan defensie moeten spenderen.

Twee Amerikaanse B-1-bommenwerpers vergezeld van een Japanse F-16 boven Korea.
Japan Self Air Defense Force

"America First", dan pas Europa en Azië

Zuid-Korea betaalt nu iets meer dan 40 procent van de kostprijs om 28.500 Amerikaanse militairen en hun materieel in het land te houden. Dat moet een Noord-Koreaanse aanval zoals in juli 1950 afraden. Of anders: als het communistische Noord-Korea het democratische Zuid-Korea aanvalt, is het meteen ook in oorlog met de Verenigde Staten.

Het grootste deel van de Zuid-Koreaanse bijdrage gaat naar de salarissen van Zuid-Koreaans personeel die administratieve, technische en andere diensten leveren op Amerikaanse bases. De VS had ermee gedreigd om die mensen tijdelijk zonder werk te zetten vanaf april als er geen akkoord was.

De Amerikaanse troepen kwamen in 1945 in het zuiden van Korea om er de Japanse militairen te ontwapenen. Vier jaar later werden ze teruggetrokken, om massaal terug te keren en de Noord-Koreaanse invasie in Zuid-Korea te keren. Sindsdien zijn de Amerikaanse militairen in Zuid-Korea gebleven, al is hun aantal de voorbije jaren afgenomen. Sinds begin de jaren 90 betaalt Zuid-Korea voor hun aanwezigheid.

Amerikaanse infanteristen tijdens de oorlog in Korea in 1952.
AP1952

Meest gelezen