Videospeler inladen...

Activisten blokkeren werf gevangenis Haren, 86 mensen opgepakt

Zowat 90 actievoerders hebben vanochtend een tijdlang de toegangen versperd tot de werf van de nieuwe gevangenis in de Brusselse gemeente Haren. De politie was snel ter plaatse en haalde de actievoerders bij de ingangen weg. Bijna alle betogers zijn ondertussen opgepakt en de arbeiders zijn opnieuw aan het werk gegaan.

Op vijf plaatsen werd de toegang tot de werf geblokkeerd. Een deel van de betogers had zich vastgemaakt, aan het hek of aan elementen die in het beton zitten. Op spandoeken stond onder meer te lezen "Stop maxi-prison de Haren now".  "We hebben mensen die zich aan de ingangen hebben vastgeketend aan betonblokken", zei een van de deelnemers. "Zo kunnen de vrachtwagens niet door en kunnen ze de werf niet bereiken." 

Volgens de deelnemers waren er geen schermutselingen met de arbeiders. "Dit is een actieve, geweldloze actie", aldus een van de deelnemers. "Het wordt tijd om een einde te maken aan de vernieling van de democratie, de mensen en de natuur. De megagevangenis is een symbool van deze vernieling."

De politie was snel ter plaatse en heeft ingang per ingang de actievoerder weggehaald. De arbeiders konden zo opnieuw aan de slag.

Wat willen de actievoerders?

De actievoerders willen dat de werken onmiddellijk stopgezet worden. Ze menen dat meer plaatsen in de gevangenissen zullen leiden tot een verhoging van de opsluitingen, en geen oplossing zal bieden aan de overbevolking in de gevangenissen en recidive.

De werken aan de gevangenis zijn eind januari begonnen. Midden januari gaf de auditeur van de Raad van State nog een negatief advies voor de stedenbouwkundige en milieuvergunning van de gevangenis. De activisten hekelen de haast om het terrein van de Keelbeek alvast te betonneren, voor de finale beslissing van de Raad van State. 

Al sinds de start van de werken zijn er protesten tegen de bouw.  De activisten zouden liever een park op de site zien dan een grote gevangenis. Ze zijn ook van plan om in de komende tijd nog acties te organiseren.

De bouw had eigenlijk al in het voorjaar van 2015 moeten beginnen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen