Videospeler inladen...

Bahreinse voetballer vrijgelaten uit  gevangenis in Thailand

De voetballer Hakeem al-Araibi (25), afkomstig uit Bahrein, is vrijgelaten uit een Thaise gevangenis. Hij zat al sinds november vorig jaar vast, omdat Bahrein zijn uitlevering had gevraagd. Al-Araibi is erkend politiek vluchteling in Australië. Hij is in Bahrein veroordeeld tot 10 jaar cel, zelf zegt hij dat het een politieke veroordeling is. Al-Araibi is al op de terugweg naar Australië.

Een Thaise rechter heeft besloten Hakeem al-Araibi vrij te laten. De voetballer zat sinds november vorig jaar vast in Thailand. De Thaise politie had hem tijdens zijn huwelijksreis opgepakt op de luchthaven van Bangkok, omdat Interpol een internationaal aanhoudingsbevel had uitgeschreven op vraag van Bahrein, het geboorteland van al-Araibi.

Al-Araibi ontvluchtte in 2014 Bahrein, toen hij bij verstek veroordeeld werd tot 10 jaar cel. Hij zou een politiekantoor vernield hebben, wat hij zelf ontkent. Al-Araibi, die ooit voor de nationale ploeg speelde, zegt dat hij op het moment van de vernielingen een voetbalwedstrijd speelde die live op tv werd uitgezonden.

De voetballer spreekt over een politiek proces, omdat zijn broer in 2011 tijdens de Arabische Lente betrokken zou zijn geweest bij de protesten tegen de regering. Al-Araibi zegt dat hij bij vorige arrestaties in Bahrein gefolterd werd, en vreest dit opnieuw te ondergaan als hij naar het land terugkeert.

Internationale opschudding

Australië erkende al-Araibi als politiek vluchteling, hij woont in Melbourne, waar hij op semi-professioneel niveau voetbalt. Het nieuws van zijn aanhouding veroorzaakte veel commotie. De Australische overheid, sportorganisaties zoals de FIFA en mensenrechtenorganisaties drongen aan op zijn vrijlating.

Ook op sociale media werd er actie gevoerd om al-Araibi vrij te krijgen. Het protest werd aangevoerd door de voormalige aanvoerder van het Australische voetbalteam, Craig Foster. De berichten werden gepost met de hashtag #SaveHakeem.

Vandaag heeft Thailand beslist om al-Araibi vrij te laten, omdat Bahrein het bevel tot uitlevering heeft ingetrokken. Hij heeft intussen de gevangenis verlaten en is onderweg naar Australië. De premier van Australië, Scott Morrison, die zich ook sterk had uitgesproken voor zijn vrijlating, is opgetogen over de Thaise beslissing.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bahrein liet al weten dat zijn straf niet is kwijtgescholden en dat het nog steeds het recht heeft om "alle nodige juridische stappen tegen hem te ondernemen". 

Bekijk de reportage over de voetballer in Thailand uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen