Videospeler inladen...

Is het een goed idee om ook de Belgische IS-strijders terug te halen? "Het is de minst gevaarlijke oplossing" 

Frankrijk overweegt om ongeveer 100 gevangengenomen IS-strijders samen met hun familie vanuit Syrië terug te halen naar Parijs, om hen daar voor de rechter te brengen. Op die manier wil Frankrijk nieuwe aanslagen voorkomen. Zou het goed zijn als België dat voorbeeld volgt? In "De Afspraak" werd de vraag vanavond voorgelegd aan journaliste Joanie De Rijke, die net een Syrisch gevangenenkamp bezocht, en aan Abderrahim Lahlali, advocaat van verschillende IS-strijders.

Nu de Franse regering overweegt om ongeveer 100 jihadisten en hun familie naar Frankrijk te laten overbrengen, moet de vraag gesteld worden of België dat voorbeeld beter wel of niet volgt.

Frankrijk vreest dat de IS-strijders, die momenteel gevangen worden gehouden door Koerdische milities, zullen vrijkomen. Journaliste Joanie De Rijcke is net terug uit Noord-Syrië, waar ze een Syrisch gevangenenkamp heeft bezocht. Zij vertelt in "De Afspraak" dat ze ook vreest dat de Koerden de situatie niet onder controle kunnen houden en gevangen zullen moeten vrijlaten.

"Het is verstandig wat de Fransen van plan zijn. De Koerden zeggen zelf dat ze niet kunnen instaan voor de veiligheid. Als ze dat zelf al zeggen, dan zou het dom zijn om gevangen IS-strijders daar te laten. Daar zitten nog zeer gevaarlijke, radicale mannen in de gevangenis. De Koerden zeggen ook dat ze geen jihadisten gaan berechten, dus is het aan ons om ze te berechten."

Wij vrezen dat teruggehaalde Syrië-strijders tikkende tijdbommen zijn

Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur (N-VA)

Voorlopig hebben de Koerden het gebied nog onder controle, maar daar kan verandering in komen als de Amerikaanse soldaten binnenkort wegtrekken en het Turkse leger de Koerden aanvalt. 

Als dat gebeurt, zou het kunnen dat de IS-strijders vrijkomen of vrijgelaten worden en terugkeren naar Europa om hier aanslagen te plegen. En datzelfde probleem geldt ook voor Belgische IS-strijders en hun familie.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) vindt het dan weer geen goed idee om Belgische IS-strijders terug te halen: "Mijn partij is van oordeel dat als die mensen bewust gekozen hebben om naar Syrië te trekken, om zich aan te sluiten bij IS, dat hen automatisch de Belgische nationaliteit moet worden afgenomen en dat ze daar berecht worden. Als ze terugkomen naar hier, vrezen wij dat het tikkende tijdbommen zijn."

"De twee Belgische IS-vrouwen blijven kalifaat steunen"

Joanie De Rijcke was ook van plan om de twee Belgische IS-vrouwen te spreken wiens kinderen, en bij uitbreiding zijzelf ook, de overheid moet terughalen naar ons land. "De man van het Koerdische kamp vertelde ons dat ze in de gevangenis van het kamp zitten."

"Blijkbaar hadden ze ruzie met andere IS-vrouwen over Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. De twee Belgische vrouwen hadden hem verdedigd en steunen hem blijkbaar nog altijd. De man van het kamp noemde de vrouwen zelfs gevaarlijk."

Meest gelezen