Videospeler inladen...

Brand vermijden? Trek je oplader uit het stopcontact

Een oververhitte gsm-lader veroorzaakte afgelopen weekend een zware brand in Duffel. Peter Van Rossum van brandwondencentrum Oscare in Merksem geeft tips om dat te vermijden.

We moeten meer en meer batterijen van toestellen opladen. Maar dit is niet zonder gevaar. "In Vlaanderen en Nederland zitten we dit jaar al aan 7 woningbranden die ontstaan zijn door toestellen die aan het opladen waren", zegt korporaal en brandpreventieadviseur Tim Renders. Hij verwijst hierbij onder meer naar ongelukken met elektrische fietsen en smartphones.

"Laptops, tablets, elektrische fietsen en gsm's of smartphones moet je altijd uit het stopcontact halen als ze zijn opgeladen", zegt van Rossum. "Ook al hangt je gsm niet meer aan de oplader, hij blijft stroom vragen en wordt warm. Dat is het grote verschil met bijvoorbeeld een radio of televisie. Die zitten ook altijd in het stopcontact maar hebben geen batterij. Uittrekken is dus de boodschap."

Rookmelders

"Vooral bij de goedkopere merkloze kabels en opladers merken we hitteproblemen", zegt Van Rossum. "Soms komen mensen bij ons met brandwonden nadat hun gsm in bed vuur had gevat." Oscare raadt aan om je telefoon naast je bed op een harde ondergrond of nachtkastje op te laden. Liefst onder een rookmelder. "Nog beter is om 's nachts helemaal niets op te laden en overdag stroom van je baas te stelen", knipoogt Van Rossum.

Hij hamert nogmaals op het belang van rookmelders. Bijvoorbeeld in de buurt van je droogkast. "Ook die wordt soms te warm. Als je de filters niet goed onderhoudt en je laat je droogkast 's nachts draaien, kan er brand ontstaan zonder dat je het merkt."

Ook Tim Renders heeft nog een gouden tip. Hij raadt aan om toestellen zeker niet op te laden in een vluchtweg: "laad bijvoorbeeld geen elektrische fiets op in de inkomhal, want als er brand uitbreekt, zit je in de val en raak je je huis niet meer uit."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen