Crowdfunding moet MAAKbar in Leuven mogelijk maken

Leuven is binnenkort een herstelplaats en een gereedschappenbibliotheek rijker. In de Tiensestraat komt MAAKbar, een plaats waar je zelf of met de hulp van anderen spullen kan herstellen of een nieuw leven geven.

"We willen een vuist maken tegen de wegwerpeconomie", zegt Magda Peeters. "We willen dat er meer gerepareerd, hersteld en hergebruikt wordt in de stad. Intussen zijn al 40 partners aangesloten bij Maakbaar Leuven en we zochten nog een toegang voor de burgers om meer aansluiting te vinden bij Maakbaar Leuven en zo is MAAKbar ontstaan."

In MAAKbar zal een werkatelier aanwezig zijn waar mensen dingen kunnen komen maken. "Dat kan alleen of met ondersteuning van anderen. Ze kunnen dan het gereedschap gebruiken dat er is", zegt Magda. "Er zullen ook workshops gegeven worden en mensen die zelf workshops willen geven rond 'herstellen' en 'upcycling' kunnen ook bij ons terecht."

Gereedschappenbibliotheek

Er komt ook een gereedschappenbibliotheek, dat is een plaats waar je gereedschap kan lenen in plaats van het aan te kopen. Mensen betalen een jaarabonnement van 30 euro en daarmee kunnen ze gereedschap komen lenen om thuis te gebruiken.

Om extra gereedschap aan te kopen, maar ook om het pand te huren en voor de elektriciteit en verwarming is MAAKbar nog op zoek naar centen. "We zijn nog op zoek naar 10.000 euro", zegt Magda nog. "We hopen dat via crowdfunding op te halen. We willen iedereen oproepen daaraan deel te nemen of bijvoorbeeld lid te worden van de gereedschappenbib." Wie zijn steentje wil bijdragen kan dat via deze website.  De MAAKbar gaat open op 1 april

Meest gelezen