Videospeler inladen...

Culinaire superster Yotam Ottolenghi op tournee in ons land: "Laat mijn recepten maar voor mij spreken"

Vanmorgen arriveerde Yotam Ottolenghi, bekend van kookboeken als "Plenty", "Jeruzalem" en "Simpel", in Brussel. Na signeersessies, een kookdemonstratie en interviews in Brussel, Antwerpen en Gent rijdt hij straks alweer door naar Amsterdam. Een dag uit het leven van een culinair fenomeen.

Yotam Ottolenghi leerde de mensheid weer verliefd worden op groenten, ook al is hij geen vegetariër. Hij zorgde er met zijn recepten voor dat supermarkten wereldwijd nu za'atar en tahin aanbieden. Zijn kookboeken zijn miljoenen keren verkocht - nu al 115.000 exemplaren van zijn meest recente kookboek "Simpel", enkel in het Nederlands - en overal waar hij komt staan mensen in de rij voor een handtekening. 

Ook in ons land: de lezing vanavond in Vooruit in Gent - een interview met Linde Merckpoel - was het snelst uitverkochte evenement in de geschiedenis van Vooruit. Wanneer we Ottolenghi daarmee confronteren tijdens een interview lijkt hij oprecht geflatteerd en verbaasd:

"Ik kook zelfs niet, waarom zou je een chef willen horen praten? Laat mijn recepten maar voor mij spreken. Maar wat ik tijdens zo'n tournee wel fijn vind om te horen van het publiek, is dat gerechten die ik jaren geleden heb geïntroduceerd bij hen op tafel blijven komen. Dag in, dag uit. Dat is één van de grootste complimenten die je kan krijgen."

"20 jaar geleden begrepen mijn ouders echt niet waarom ik een academische carrière opgaf om kok te worden", schetst hij de beginjaren. "Het hele idee om meer te zijn dan "gewoon" een kok leek compleet onmogelijk. Nu wordt de wereld overspoeld met eten en chefs."

Koken is die ene kunstvorm waarin echt iédereen een soort expert is

Yotam Ottolenghi

"Iedereen eet", gaat Ottolenghi verder. "Ik weet niet of je koken een kunstvorm kunt noemen, maar het is in elk geval wel die ene kunstvorm waarin echt iédereen een soort expert is, het is een soort van universele taal."

Koks lijken vandaag meer dan ooit de plaats van popster of zelfs spiritueel leider in te nemen, maar die rol ziet Yotam Ottolenghi niet voor zichzelf weggelegd. "Als ik kook voor mensen, of als ik zie dat anderen mijn eten klaarmaken en het smaakt, dan zit mijn job erop", relativeert Ottolenghi zijn status als culinair missionaris. "Als mensen er méér in willen zien dan lekker eten, dat is dat hun zaak. Noem het een bonus, maar ik probeer niemand te overhalen of om te vormen."

Dat neemt niet weg dat veel fans vandaag heel wat moeite doen om een glimp van hem op te vangen, ook vanavond in Gent. Het is trouwens niet de eerste keer dat Yotam Ottolenghi Gent bezoekt. "Toen ik 17, 18 jaar was fietste ik met een vriend een keer van Groningen tot Gent", herinnert Ottolenghi zich. "Daar op een plein verkochten we toen onze fiets". Het verschil met het vorige bezoek is behoorlijk groot: vanavond wordt hij nog naar Amsterdam gereden voor het vervolg van zijn tournee.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Simpel, het meest recente kookboek van de Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi, bundelt zijn meest eenvoudige gerechten. Het wordt uitgegeven door Fontaine Uitgevers.

Meest gelezen