De Lijn verkoopt 30 bussen: bieden kan vanaf 450 euro

De Lijn verkoopt vanaf vandaag dertig lijnbussen via een veilingwebsite. Het gaat om bussen die na veertien jaar en een half miljoen kilometer uit dienst genomen worden. Geïnteresseerden kunnen vanaf 450 euro al een bod uitbrengen. Maar de Lijn verwacht niet dat de bussen nog op de Vlaamse wegen te zien zullen zijn want de bussen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de uitstootnormen.

De dertig bussen die De Lijn verkoopt via de veilingsite zijn nog volledig uitgerust, enkel de gele toestellen voor de tickets zijn gedemonteerd. Wie een bus koopt, zal wel de logo's van de bus moeten verwijderen als ze de openbare weg op willen met het voertuig. 

Maar De Lijn verwacht niet dat dat snel zal gebeuren. De bussen rijden namelijk op een motor met Euronorm 2, die niet voldoet aan de moderne uitstootnormen. In Antwerpen mogen ze daardoor bijvoorbeeld de lage-emissiezone niet meer in.

De veiling zal dan ook vooral kopers lokken die op zoek zijn naar onderdelen of mensen die de bus bijvoorbeeld willen ombouwen tot een woonwagen.

De Lijn is al enkele jaren bezig met het vernieuwen van het wagenpark. Daarbij worden verouderde bussen stelselmatig vervangen door voertuigen met een motor met Euronorm 6 of door hybride voertuigen. Tegen 2025 wil De Lijn in alle stadskernen elektrisch rijden.

Meest gelezen