Videospeler inladen...

"Is iemand met epilepsie bezeten door de duivel?" Epilepsie Liga wil mythes over ziekte de wereld uithelpen

Nee, iemand met epilepsie is niet bezeten door de duivel. En nee, een patiënt kan zijn tong niet afbijten tijdens een aanval. Maar die mythes doen nog wel nog steeds de ronde. Naar aanleiding van de Internationale Epilepsiedag wil de Epilepsie Liga die mythes en vooroordelen de wereld uithelpen. 

"Is iemand met epilepsie bezeten door de duivel? Of kan iemand tijdens een aanval zijn tong afbijten?" De antwoorden op deze vragen zijn klaar en duidelijk: "nee". Maar toch doen deze mythes nog steeds de ronde. En daar wil de Epilepsie Liga op deze Internationale Epilepsiedag paal en perk aan stellen.

Peter van de actie van de Epilepsie Liga is comedian Jens Dendoncker, die zelf ook epilepsie heeft. "Ik heb een vrij complexe vorm van epilepsie die nog steeds niet onder controle is. En nu willen we met de nodige humor enkele hardnekkige mythes, vooroordelen en taboes de wereld uithelpen. Een van die misverstanden is dat epilepsiepatiënten hun tong zouden kunnen afbijten tijdens een aanval. Dat is helemaal niet waar. Een minderheid van de patiënten kauwt wel, maar het valt eigenlijk nooit voor dat iemand zijn tong doormidden bijt." Waarom zo'n mythe gevaarlijk is? "Omdat mensen allerlei dingen in patiënten hun mond steken. Zelf heb ik al waanzinnig veel zaken in mijn mond gekregen: sjaals, portefeuilles, vesten..."

Lees verder onder de video.

Maar wat is epilepsie nu juist? Simpel gezegd is epilepsie een kortsluiting in de prikkeloverdracht van de hersenen. Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft epilepsie, dus in België zijn er ongeveer 100.000 mensen met de aandoening. Epilepsieaanvallen kunnen heel verschillend zijn: gaande van schokken in armen en benen tot het bewustzijn verliezen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen