Videospeler inladen...

Childish Gambino en Lady Gaga zegevieren bij de Grammy's, rapster Cardi B schrijft geschiedenis 

Lady Gaga en Childish Gambino behoren tot de slokoppen van de Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen die vannacht zijn uitgereikt in Los Angeles. Gambino ging met vier beeldjes naar huis, Gaga met drie. Childish Gambino schreef onder meer het beste nummer op zijn naam, met zijn krachtig protestlied "This is America". Lady Gaga won twee Grammy's voor haar nummer "Shallow" uit de film "A star is born". 

Childish Gambino -of acteur, regisseur en schrijver Donald Glover zoals hij echt heet- kreeg Grammy's voor beste rapoptreden, beste opname, beste videoclip én beste nummer met "This is America". Gambino klaagt in het lied de wantoestanden in de Amerikaanse samenleving aan.

De opmerkelijke clip bij "This is America", waarin Glover op een confronterende manier wapengeweld en het buitensporige gedrag van de politie aan de kaak stelt, bereikte vorig jaar in een mum van tijd een miljoenenpubliek op YouTube. Intussen is de clip sinds 5 mei maar liefst 482 miljoen keer bekeken.

Gambino nam de prijzen niet zelf in ontvangst. Hij was er gewoon niet. Volgens Amerikaanse media uit protest tegen het gebrek aan diversiteit binnen de verschillende categorieën van de Grammy's en/of uit protest omdat de organisatie minachtend zou staan tegenover hiphop. Om diezelfde reden zouden Drake en Kendrick Lamar ook voor een optreden bedankt hebben.

Vrouwen prominent op het podium

Andere grote winnaar werd de Amerikaanse zangeres Lady Gaga. Met "Joanne (where do you think you're goin'?)" kaapte ze de prijs voor beste solo-optreden weg, met "Shallow" de prijs voor beste optreden én beste duet in het popgenre. 

Op het podium vocht Gaga tegen de tranen. Ze bedankte haar collega-acteur Bradley Cooper met wie ze in "A star is born" speelt. Cooper was zelf niet aanwezig. Die was bij de uitreiking van de Bafta's in Londen.

De zangeres maakte in haar speech even de tijd om aandacht te vragen voor geestelijke gezondheidszorg. "Als je iemand ziet die het moeilijk heeft, kijk niet weg." Twee jaar geleden skypete Gaga nog met de Britse prins William om te praten over haar depressie, om het taboe te doorbreken.

Bij de andere grote winnaars hoort zeker ook country-zangeres Kacey Musgraves met vier awards, onder meer voor haar album "Golden hour".

Dua Lipa
(23) won het felgegeerde beeldje van revelatie van het jaar. De zangeres is bekend van nummers als "New rules" en "One kiss". Lipa bekende dat ze een tikkeltje nerveus was, maar ze voelde zich vooral vereerd om tussen zoveel vrouwen te staan. "Ik denk dat we (de vrouwelijke artiesten, red.) dit jaar echt naar voren zijn gekomen."  

Beste album ("Sweetener") was voor Ariana Grande. Zelf was ze niet aanwezig op de show, want ze had ruzie met de organisatie. Ze postte op Instagram wel een foto in een witte bombastische jurk waarmee ze eigenlijk van plan was naar de uitreiking te gaan. In een tweet noemde ze haar eerste Grammy zowel "wild" als "mooi".

Cardi B (foto onder) schreef geschiedenis door als eerste vrouw te winnen in de categorie beste rapalbum. De rapster maakte vorig jaar haar debuut met "Invasion of privacy" en vermeldde graag haar dochter Kulture Kiari als drijfkracht. "Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, was mijn album nog niet klaar", klonk het.  

Meer winnaars zijn Drake (beste rapnummer voor "God's plan") en Beck (beste alternatieve album voor "Colors"). Favoriet Kendrick Lamar kon slechts één van zijn acht nominaties verzilveren. De award voor beste rapoptreden moest Lamar wel delen met Anderson .Paak.

De Grammy's waren aan hun 61e editie toe. In totaal werden er 84 prijzen uitgereikt. Het volledige overzicht kunt u hier rustig nalezen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen