Videospeler inladen...

Komt er straks een luchtbrug om jihadisten weer naar Frankrijk te halen?

Parijs denkt eraan om gevangen Franse Syriëstrijders met een luchtbrug naar Frankrijk over te brengen en ze voor het gerecht te brengen. Dat is mogelijk de beste optie om nieuwe aanslagen te voorkomen. 

In december kondigde president Trump onverwacht aan "dat IS verslagen was en dat de Amerikaanse troepen uit Syrië zouden worden teruggetrokken".  Die beslissing heeft verregaande gevolgen, ook voor Europa. De Amerikaanse opperbevelhebber voor het Midden-Oosten Joseph Votel heeft net nog bevestigd dat de terugtrekking over een paar weken al begint. Dat zal de situatie op het terrein ernstig beïnvloeden. 

Het Noorden van Syrië  is in handen van de Koerden. Op dit ogenblik zijn daar nog ten minste 2000 soldaten gelegerd, wellicht veel meer. Wanneer die vertrekken is de kans groot dat Turkije de Koerden zal aanvallen. President Erdogan heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij heel ongeduldig is. Ook het Syrische regeringsleger zou weer terrein kunnen goedmaken. Gevolg: de Koerden komen onder druk en zouden de controle over de IS-gevangen kunnen verliezen, of ze zelfs gewoon kunnen vrijlaten.

Komen de jihadisten straks vrij?

Hoeveel verslagen IS-strijders nu in handen zijn van de Koerden weet niemand precies. Maar er is sprake van tenminste vijftig Franse volwassenen en zestig tot zeventig kinderen. Nu de chaos in de regio dreigt toe te nemen wordt ook het gevaar groter dat er weer strijders naar Europa terugkeren. Een nieuw gegeven. 

President Macron zou volgens Franse media het geweer van schouder willen veranderen. Tot nu was de politiek om de Franse jihadisten ter plekke te berechten. Maar de kans dat dat nog zal gebeuren is verkeken. Dus luidt het nu "op het vliegtuig te zetten en repatriëren. Wanneer ze vrij rondlopen is de kans groter dat ze naar Frankrijk komen en er aanslagen plegen".

De volwassenen zullen al snel voor een Franse rechter moeten komen. De  gevangenissen zijn voorbereid, er is plaats vrij laat het gevangeniswezen weten. Voor de kinderen wordt het moeilijker. Mogelijk kunnen ze terecht bij familie, anders moeten pleeggezinnen worden gevonden. 

Wat de Belgen doen heeft ook gevolgen voor ons

Franse regeringsbron

Het is duidelijk dat het niet alleen een Frans probleem is. In ons land heeft de rechter geoordeeld dat zes kinderen van gesneuvelde jihadisten naar België moeten worden teruggebracht. "Wat België doet heeft een invloed op ons" zei een anonieme bron uit de Franse regering aan de krant Le Monde. Ook andere Europese landen zullen ermee te maken krijgen, niet alleen met de kinderen maar ook met de volwassenen.

De IS-gevangenen zitten nu in Koerdische kampen. Zullen de Koerden bereid zijn mee te werken aan een overdracht? De Koerdische strijders hebben het gevoel dat ze goed genoeg waren om het vuile werk tegen IS op te knappen en dat ze nu aan hun lot worden overgelaten. Samenwerking is dus niet evident.

Een internationale samenwerking lijkt zich hoe dan ook op te dringen. Volgens Franse media is een luchtbrug een mogelijke optie. Daarover zou worden nagedacht, ook met de VS. We moeten dan niet denken aan één grote chartervlucht met aan boord 150 Franse jihadisten en hun familie. Een waarschijnlijker scenario is dat het om verschillende vluchten zal gaan met telkens een tiental mensen aan boord. Voor alle duidelijkheid: tot nu is het niet meer dan een plan. Maar de tijd dringt.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen