AFP or licensors

Louvre Abu Dhabi koopt een Rembrandt

In het  Louvre in Abu Dhabi  opent een tentoonstelling met Nederlandse oude meesters. Het museum heeft net voor nieuwjaar een zeldzaam portret van Rembrandt aangeschaft voor vele miljoenen.

Een unieke olieschets van Rembrandt uit 1655, het hoofd van een jonge man met gevouwen handen, een studie van de Christusfiguur. Dat schilderij heeft de Louvre-afdeling in het emiraat Abu Dhabi in december gekocht. Voor hoeveel geld is niet bekend gemaakt. Het veilinghuis Sotheby’s, dat de Rembrandt te koop aanbood, verwachtte toen maximaal 9 miljoen euro.

AFP or licensors

Zestien Rembrandts, twee Vermeers

Het schilderij is vanaf donderdag te zien in het Louvre Abu Dhabi op de tentoonstelling “Rembrandt, Vermeer and the Dutch Golden Age”. De expo toont een kleine 100 werken, waarvan 16 van Rembrandt. Ook twee Vermeers worden getoond: "De kantwerkster" en "Zittende vrouw aan het virginaal"; beide schilderijen zijn geschilderd op doek van dezelfde rol. Voor het eerst in 300 jaar hangen ze naast elkaar. 

De schilderijen komen ofwel uit het Louvre in Parijs of ze worden uitgeleend door “The Leiden Collection”, de grootste verzameling Nederlandse 17e-eeuwse kunst ter wereld, in privébezit van een New Yorks echtpaar.

Rembrandtjaar

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), een van de grootste schilders en etsers ooit, staat deze week ook dichterbij huis volop in de belangstelling. In Nederland start het Rembrandtjaar, 350 jaar na de dood van de schilder van de “Nachtwacht”. Er zijn onder meer grote tentoonstellingen in Amsterdam (Rijksmuseum) en Den Haag (Mauritshuis).

Het Louvre in Abu Dhabi is nog maar een dik jaar open. Het lokte in die periode al een miljoen bezoekers, 6 op de 10 uit het buitenland.  Het museum betaalt veel geld voor het gebruik van de naam "Louvre" en krijgt bruiklenen uit Parijs.

Meest gelezen