Videospeler inladen...

Verrassend en bitterzoet op de Grammy's: Michelle Obama komt langs, stilte bij kinderen Chris Cornell en sneer van Drake

De uitreiking van de Grammy's is uiteraard meer dan een rits aan prijzen alleen. Met meer dan 20 miljoen kijkers in de VS bulkte de show van de statements en opvallende momenten. Zo was de voormalige first lady Michelle Obama de grote verrassing, bracht Dolly Parton "Jolene" met haar petekind, stonden de kinderen van de overleden Chris Cornell alleen op het podium en werd Drake - bewust of onbewust - onderbroken door reclame. 

1. Ode aan de muziek, door Michelle Obama

Hand in hand kwamen ze de trappen af richting het podium: Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys, Michelle Obama en Jennifer Lopez. De bekende zangeressen en actrices spraken over het belang van muziek. Daarna hield de voormalige first lady Michelle Obama een toespraak waarin ze vertelde dat muziek haar heeft geholpen om haar verhaal te vertellen. "Dat geldt voor iedereen hier in de zaal", benadrukte ze.

De zaal reageerde lyrisch op Michelle Obama.
2019 Getty Images

Muziek betekent voor Obama niet alleen de Motown-platen van vroeger, maar ook de huidige powerliedjes in de hitlijsten. "Of we nu van country, rap of rock houden, muziek helpt ons gevoelens te delen. Onze waardigheid en ons verdriet, onze hoop en vreugde. Muziek stelt ons in staat naar elkaar te luisteren en elkaar uit te nodigen. (...) Niet waar, dames?"

Het was zeker niet de laatste keer tijdens de show dat vrouwen het podium innamen. Vorig jaar maakte Grammybaas en muziekproducent Neil Portnow de opmerking dat "vrouwen meer naar voren moeten treden om serieus genomen te worden". Dit jaar kwam hij zich daarvoor excuseren. 

2. Dolly Parton met petekind Miley Cyrus

Countryzangeres en achtvoudig Grammy-winnares Dolly Parton (73) werd in de bloemetjes gezet voor haar carrière. Ze bracht samen met sterren als Katy Perry, Maren Morris, Little Big Town en Kacey Musgraves haar hits.  Speciaal momentje was er toen Parton haar klassieker "Jolene" met haar petekind Miley Cyrus bracht.

Parton werkte in de jaren 90 samen met Cyrus' vader Billy Ray en kreeg toen de vraag om meter te worden. En Parton gunt haar bekende petekind wel vaker iets. Zo dook ze voor haar als "tante Dolly" op in de populaire "Hannah Montana"-serie.

2019 Lester Cohen

3. Aangrijpend zonder hun vader

De zoon en dochter van wijlen Chris Cornell haalden in Los Angeles de Grammy voor hun vader op. Ze noemde het een "bitterzoet" moment. "Nooit gedacht dat we hier zouden staan zonder papa. Hij zou trots en vereerd geweest zijn", sprak zoon Christoper. De frontman van Soundgarden was samen met Kurt Cobain en Eddie Vedder één van pioniers in het grungegenre. Hij stierf twee jaar geleden na een concert in Detroit en was amper 52 jaar.

Cornell won in de categorie beste rockoptreden met het nummer "When bad does good" dat postuum uitkwam onder impuls van zijn echtgenote Vicky. In dezelfde categorie waren ook Greta Van Fleet, Fever 333, Halestorm en Arctic Monkeys genomineerd. 

2019 Jeff Kravitz

4. De sneer van Drake

Op de Grammy's daagden bekende sterren als Childish Gambino en Kendrick Lamar niet op. Drake weigerde op te treden, maar kwam wel zijn prijs voor "God's plan" ophalen. Het was van 2013 geleden dat hij de uitreiking bijwoonde. Drake maakte van zijn "spreektijd" op het podium graag gebruik om een sneer te geven naar de organisatie van de Grammy's. 

"Je hebt al gewonnen als mensen je nummers woord voor woord meezingen, als je een held bent in je geboorteplaats. Als mensen door regen en sneeuw komen en hun zuurverdiende geld uitgeven aan je kaartjes. Dit soort shows heb je niet nodig", sprak Drake zijn collega's toe.

2019 Kevin Mazur

Het vervolg van zijn toespraak werd echter onderbroken door reclame. Volgens een woordvoerder van de Grammy's meende de regie dat Drake klaar was met zijn betoog, omdat hij een pauze had ingelast.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen