Een finaal akkoord over grensbeveiliging is nog steeds niet in zicht.

Nieuwe shutdown loert om de hoek in de Verenigde Staten

Republikeinse en Democratische Congresleden onderhandelen vandaag voort over een betere beveiliging van de Amerikaans-Mexicaanse grens. Maar veel optimisme is er niet te bespeuren. Afgelopen weekend liepen de gesprekken vast en de deadline voor een nieuwe shutdown nadert met rasse schreden.

Washington is nog maar net bekomen van de recordshutdown van 35 dagen of daar loert al een nieuwe shutdown - de (gedeeltelijke) sluiting van de overheidsdiensten - om de hoek. De Republikeinse en Democratische onderhandelaars in het Congres hadden gehoopt om tegen vandaag een akkoord te bereiken over betere beveiliging van de Amerikaans-Mexicaanse grens. Dan had het Congres nog voldoende tijd om de wet tegen nu vrijdag goed te keuren. Op die dag eindigt namelijk het vorige begrotingsakkoord.

Maar de onenigheid blijft groot, de gesprekken liepen afgelopen weekend vast. Daar waar de discussie over al dan niet een betonnen muur aan de grens - het stokpaardje van president Trump - in de richting van een stalen hek lijkt op te schuiven, is het grote struikelblok nu een eis van de Democraten om het aantal migranten zonder papieren dat kan vastgehouden worden in de VS, te beperken. De Democraten leggen de limiet van het aantal bedden in detentiecentra op 16.500.

Op die manier hopen ze dat de immigratie- en douanedienst zich focust op het vasthouden van migranten met een crimineel verleden in plaats van migranten die langer in het land blijven dan hun visum toelaat maar voor de rest de wet lijken te respecteren.

"Het harde immigratiebeleid van de regering-Trump is al veel te lang gemeenschappen uit elkaar aan het rukken. Deze limiet moet de regering onder druk zetten om voorrang te geven aan het deporteren van criminelen en mensen die echt een gevaar zijn voor onze veiligheid, in plaats van migranten die de wet respecteren en een bijdrage leveren aan ons land", verwoordde een van de Democratische onderhandelaars de argumentatie van de partij.

Trump gelooft er niet meer in

De Democraten weigeren ook nog steeds om 5,7 miljard dollar vrij te maken voor de bouw van een of andere muur aan de grens, zoals Trump aan het Congres had gevraagd. Ze mikken zelf op een bedrag tussen 1,3 en 2 miljard dollar.

Voor Trump een teken dat de Democraten helemaal geen akkoord willen sluiten. "Ik denk niet dat de Democratische onderhandelaars van de partijtop de toestemming hebben om tot een akkoord te komen", twitterde hij gisteren. "Ze komen met heel weinig geld over de brug voor de zeer noodzakelijke grensmuur en plots willen ze ook een limiet op het aantal migranten in detentiecentra."

Ook de Republikeinse onderhandelaars zien het somber in. De Republikeinse hoofdonderhandelaar is naar eigen zeggen "niet overtuigd dat we er zullen geraken". "Ik schat onze kansen op 50-50. Een shutdown loert altijd om de hoek", vertelde hij aan Fox News.

De Democraten blijven in een akkoord geloven, dat een nieuwe shutdown kan vermijden. "Dit zijn onderhandelingen, die verlopen zelden helemaal vlot", sprak Jon Tester, een van de Democratische onderhandelaars. Vandaag zullen de onderhandelaars elkaar alvast opnieuw ontmoeten, in een poging om een nieuwe shutdown alsnog te vermijden.

Reservetijd raakt op

De vorige shutdown was met 35 dagen de langste nationale shutdown ooit. Op 25 januari tekende president Trump een akkoord dat de financiering van de overheid voor drie weken vastlegde en een einde aan de shutdown maakte. Het gaf het Congres ook drie weken de tijd om alsnog tot een akkoord over grensbeveiliging te komen. Maar die reservetijd raakt dus stilaan op.

Voor veel Amerikanen dreigt zo een herhaling van enkele moeilijke weken tijdens de jaarwisseling. Ongeveer 800.000 werknemers van de federale overheid werden toen niet uitbetaald. Ofwel werden ze met verlof naar huis gestuurd, ofwel werkten ze door zonder loon. Een harde dobber voor veel Amerikaanse huishoudens, want "in Amerika leven heel veel mensen, ook ambtenaren, van paycheck naar paycheck, legde VS-correspondent Björn Soenens toen uit. "Zodra hun loon niet gestort wordt, hebben ze problemen om verschillende kosten te betalen."

Negen ministeries gingen dicht, net als het milieuagentschap EPA, de belastingdienst IRS en het FDA, de toezichthouder op voedsel en medicijnen. Ook luchthavens zoals die in Miami bleven deels of volledig dicht. De recordshutdown kostte de Amerikaanse economie 11 miljard dollar.

Meest gelezen