Videospeler inladen...

Vakbonden luchtverkeersleider Skeyes gaan woensdag staken, capaciteit vliegverkeer "gehalveerd"

De vakbonden van Skeyes, de luchtverkeersleider in ons land, leggen woensdag het werk neer tijdens de nationale staking. Dat hebben ze bekendgemaakt na overleg. Volgens de directie van Skeyes zal de capaciteit van het vliegverkeer hierdoor "gehalveerd" zijn. De luchthaven van Charleroi gaat helemaal dicht en volgens de NMBS zal zowat de helft van de treinen rijden.

De staking bij Skeyes begint morgenavond om 22 uur en zal duren tot woensdagavond 22 uur en maakt deel uit van de nationale staking.  Volgens de directie van de luchtverkeersleider (die vroeger Belgocontrol heette) zal de capaciteit van het vliegverkeer in België hierdoor "gehalveerd" zijn.

Kurt Callaerts van de christelijke vakbond ACV maakt meteen een belangrijke kanttekening bij het cijfer van de directie. "Er is zonet overleg geweest met het management van Skeyes en zij hebben gezegd dat zij, op basis van de gegevens die zij hebben, voor 50 procent het luchtruim kunnen openhouden", vertelt hij aan VRT NWS.

"Het is zo dat wij onze leden de raad, de wenk hebben gegeven dat zij niet hoeven aan te geven of ze al dan niet staken. Dat is ieders vrijheid en kan op het laatste moment worden ingetrokken. Ik denk dat Skeyes misschien op basis van verkeerde cijfers conclusies trekt.

Charleroi en Zaventem

De nationale staking heeft ook grote gevolgen voor de luchthaven van Charleroi. Die sluit de deuren helemaal. Reizigers krijgen het advies om rechtstreeks contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Op de luchthaven van Zaventem (Brussels Airport) zijn voor woensdag intussen al meer dan de helft van de vluchten geschrapt. "Momenteel zijn 317 van de 569 geplande vluchten geannuleerd, of 55 procent van alle vluchten", zo werd vernomen bij luchthavenwoordvoerder Anke Fransen.

Ook luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen. Eerder had Brussels Airlines al laten weten dat ze al haar vluchten schrapt. TUI Fly leidt vluchten van en naar België dan weer om naar luchthavens in Frankrijk en Nederland.

NMBS

Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de IC-treinen rijden tussen de grote steden, klinkt het bij de NMBS, net als een beperkt aantal L- en S-treinen. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden, maar dan wel in een lagere frequentie.

Reizigers kunnen vanaf vanavond op de NMBS-routeplanner opzoeken met welke trein ze woensdag normaal gezien op bestemming geraken. "Maar we raden reizigers aan om dat net voor ze woensdag vertrekken nog eens te checken. Want er kunnen altijd op het laatste moment wijzigingen zijn", klinkt het bij de NMBS.

Mislukt loonoverleg

Het is de derde keer dat de minimale dienstverlening bij het spoor wordt toegepast, sinds de regeling in maart vorig jaar van kracht werd. Bij de vorige staking, in juli vorig jaar, reed ongeveer een op de drie treinen in vergelijking met een normale dienstregeling.

De spoorstaking maakt deel uit van de nationale staking in alle sectoren die door de drie grote vakbonden wordt georganiseerd op woensdag 13 februari. Aanleiding is het mislukte loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers. De bonden vinden 0,8 procent loonopslag bovenop de index voor de komende twee jaar onvoldoende.

Bekijk het item uit "Het Journaal" over de staking bij Skeyes hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen