Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rode rozen voor valentijn? "Ze kosten tussen 2,5 en 5 euro per stuk"

De rode roos blijft de populairste bloem met valentijn. De kwaliteit ervan is dit jaar door het zachte weer goed en de bloemen zullen niet duurder zijn dan vorig jaar, zegt Marijke Walbers van de Koninklijke Unie  van Floristen in België. "Je moet rekenen tussen 2,5 tot 5 euro per roos, al kan je natuurlijk evengoed een andere bloem kopen."

Ons land telt twee grote rozenkwekerijen: Wimceco in Boechout en Scheers in Kontich. Walbers ging zelf vorige week nog ter plaatse en kon alleen maar vaststellen dat de kwaliteit van de bloemen goed was. "Het weer valt mee, het is niet te koud en niet winters, dat heeft natuurlijk een invloed op de kwaliteit van de rozen", zegt ze. Volgens Walbers worden de bloemen bovendien niet op voorhand in de koeling geplaatst om ze te kunnen 'inhouden' tot valentijn. Ook dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de in België gekweekte rozen erg goed is.

De prijs van de rozen zal ongeveer hetzelfde zijn als tijdens de valentijnsperiode vorig jaar. "Op een vierkante meter kweekt een kweker gemiddeld zes rozen per week. Die hoeveelheid gaat natuurlijk niet omhoog met valentijn, hoewel de vraag stijgt. De prijs van de rozen stijgt dus uiteraard met valentijn. Dat is het spel van vraag en aanbod. De bloemen zullen duurder zijn dan vorige week, maar niet dan op valentijn vorig jaar." Hoe duur een roos precies zal zijn, is volgens Walbers moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van de soort roos en de grootte van de bloem.

Onze boodschap is niet 'koop rode rozen', maar wel  'geef bloemen'

Ook hoeveel omzet bloemisten tijdens de valentijnsperiode meer draaien, is volgens Marijke Walbers niet duidelijk. "Dat hangt af van bloemist tot bloemist. Voor de ene zal dat dubbel zoveel zijn, voor een ander een pak meer of minder. In elk geval: een goede winkel moet "'top" draaien. Valentijn moet de winterperiode goed maken. Bloemisten pieken echt op de feestdagen, tussendoor is het soms moeilijk."

Hoewel de rode roos bij de bloemisten het populairst blijft op het de dag van het feest van de liefde, is de boodschap van de Walbers minder eenzijdig: "Onze boodschap is niet "koop rode rozen", maar wel "geef bloemen". Het maakt dus niet uit welke bloem je koopt, zolang je maar bloemen geeft", besluit ze.

Meest gelezen