Videospeler inladen...

Minister Koen Van den Heuvel schept klaarheid: "CD&V blijft voor de kernuitstap"

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Koen Van den Heuvel (CD&V), bevestigt in "Terzake" dat CD&V achter de kernuitstap blijft staan. Afgelopen weekend was er twijfel gerezen over de positie van de partij nadat minister De Crem een langer openhouden van de kerncentrales niet had uitgesloten.

"De kernuitstap is in 2015 gestemd in de federale regering en we moeten ons aan die lijn houden", zegt Van den Heuvel. "We mogen daar geen twijfel over laten bestaan. Pieter De Crem heeft gewoon gezegd dat er bij mensen enige twijfels zijn of dat haalbaar is en hij mag die ongerustheid ook uiten, maar onze lijn is heel duidelijk: nucleaire energie maakt geen deel uit van de toekomst en we moeten ons aan die lijn houden", stelt Van den Heuvel.

"Het is net zoals in het voetbal: een spits die een goal kan maken, mag niet twijfelen. Twijfelaars winnen geen wedstrijd, winnen geen uitdaging. Het is afgesproken en we moeten nu alle kansen geven aan nieuwe technologieën en daar ook in geloven. We mogen dat niet afremmen door te zeggen dat de kerncentrales misschien toch kunnen openblijven", zegt de minister.

"We moeten de positieve energie van de mensen die op straat komen tot ons nemen om dat te vertalen in vertrouwen om die klimaatuitdaging aan te gaan. ik wil met een "open mind" het gesprek aangaan, zowel met de jongeren als met klimaatexperten en milieuverenigingen en ook met het middenveld, wij zijn voor ecoparticipatie", zegt Van den Heuvel.

"Als je iets wil bereiken in het leven, dan doe je dat niet alleen. Sommigen zijn ecorealisten, maar die laten het zowat in het midden of ze extra inspanningen willen doen of niet. Sommigen zijn voor ecofundamentalisme, zij die hoge doelstellingen formuleren, maar wat achterwege blijven bij het concreet invullen, Groen is daar een voorbeeld van. Wij staan daar als ecoparticipationisten tussen om mensen te betrekken, want het klimaat dat zijn wij allemaal."

Bekijk hier het hele interview met Van den Heuvel in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen