Komt er binnenkort een vliegbelasting op Europees niveau? 

Bij een vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie ligt vandaag een voorstel op tafel voor een nieuwe vliegbelasting. Menno Snel, de Nederlandse staatssecretaris van Financiën, zette het thema op de agenda. Het gaat nog niet om een concrete maatregel, maar Nederland wil het debat zo openen op Europees niveau.

Het is niet verwonderlijk dat het voorstel van Nederland komt. Het voerde zo’n vliegbelasting al eerder in, maar die werd al na één jaar weer afgeschaft, omdat passagiers en luchtvaartmaatschappijen uitweken naar buurlanden zonder vliegbelasting. 

Nederland wil nu opnieuw een vliegbelasting invoeren. Passagiers zouden vanaf 2021 weer zeven euro extra moeten betalen voor een vliegticket. Die belasting zal gelden voor elke passagier die vertrekt of aankomt op een Nederlandse luchthaven.

Om te vermijden dat Nederlanders opnieuw naar het buitenland trekken om het vliegtuig te nemen, stelt Nederland voor om dit gezamenlijk aan te pakken op Europees niveau. Daarom zet de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Menno Snel een voorstel op de agenda van de Raad Economische en Financiële zaken (Ecofin). Of er effectief een nieuwe vliegbelasting komt, is nog niet duidelijk en hangt af van hoeveel andere landen willen meedoen.

Belgisch standpunt

België reageert positief op het voorstel, maar beseft ook dat het maar om een eerste stap gaat. Het is nog even afwachten voor een concreet voorstel op Europees niveau. Een gezamenlijke aanpak voor de vliegbelasting is dus nog niet voor meteen. 

Door de klimaatspijbelaars staat het klimaat niet alleen in België, maar ook in Nederland, hoog op de agenda. 

Meest gelezen