Voedseltuin Rijkbos in Zottegem gered: "Hier kweek je vrienden"

Voedseltuin Rijkbos in Zottegem dreigde te verdwijnen omdat de Europese subsidie voor het sociaal-ecologisch project dit jaar stopt. Dankzij het OCMW en het psychiatrisch centrum kan het project toch blijven bestaan. Dat is een grote opluchting voor de 40 vrijwilligers die er steun én vrienden vonden. Om het project uit te breiden zoekt Rijkbos nog meer sponsors.

De voedseltuin aan hoeve Rijkbos in Elene bij Zottegem is een groot project waar op biologische wijze getuinierd wordt. Er is een moestuin, een dierenweide, een boomgaard en er komt een bloementuin bij. De kracht van het project is dat er allerlei mensen aan de slag gaan: mensen die therapie volgen in het nabijgelegen psychiatrisch centrum, kansarmen én ook gewoon mensen uit de buurt. "We werken hier niet met etiketten", zegt Filip Loobuyck, bezieler van het project. Dat is net wat het zo'n succes maakt, iedereen kan zichzelf zijn en iedereen respecteert iedereen. 

In de twee jaar dat het project loopt, zijn er al 40 vrijwilligers die komen helpen. Het was dan ook slecht nieuws dat de Europese subsidie stopte in 2019. Het OCMW van Zottegem en het Psychiatrisch centrum Sint-Franciscus - De Pelgrim nemen nu een deel van de kosten op zich om het project te redden. Ze steunen elk met 25.000 euro. Maar er zijn ideeën voor een buitenkeuken en voor een stilteplek waar je wat tot rust kan komen en daarvoor organiseert de voedseltuin een inzameling.

Hoe kweek je vrienden? 

Er groeien niet alleen spruitjes en tomaten in de voedseltuin. "Je kweekt hier vrienden", zegt Johan, die opgroeide in de omgeving van de hoeve. Door een opname in het psychiatrisch centrum kwam hij er weer terecht. Hij heeft er helemaal zijn draai gevonden en houdt zich vooral bezig met het materiaal en de machinerie in de tuin. En hij heeft al verschillende mensen meegetroond naar hier, waardoor je die ook weer zag openbloeien, voegt bezieler van het project Filip Loobuyck er aan toe. 

Ook bij Liliane heeft de voedseltuin haar leven een bijzondere betekenis gegeven. "Ik had tot twee jaar geleden nog nooit spaghetti gegeten," zegt Liliane. De vrijwilligers in de voedseltuin kwamen dat te weten en hebben met de groenten uit de tuin voor mij spaghettisaus gemaakt. Sindsdien eet ik dat regelmatig." Liliane heeft door het project ook groenten leren kennen waar ze nog nooit van gehoord had als courgettes of postelein. 

Liliane woont in een appartementje en mist haar tuin van vroeger enorm. "Ik kan niet wachten tot ik hier vanaf 26 februari weer kan komen werken," zegt ze. Dat ze de precieze datum vermeldt, spreekt boekdelen.

Wat groeit er in mijnen hof?

Saskia heeft als vrijwilliger een grote passie ontdekt in de voedseltuin. Ze heeft zich kunnen uitleven in de serre. Die kwam vol tomaten te staan en het daaropvolgende jaar heeft ze met de zaadjes eigen tomatenplanten gekweekt. Daar zijn paprika's bijgekomen en het was een schitterende oogst. Nu kijkt ze al uit naar de oogst van de boomgaard en wil ze ook wel iets doen met kruiden, "samen met andere mensen".

Ik heb al veel mensen leren kennen, zegt Johan, maar dit is ongelooflijk. "Je komt hier binnen als vreemdeling, maar na enkele sessies ga je buiten als vriend." Daarom kom ik hier zo graag.

Het sociaal-ecologisch project Voedseltuin Hoeve Rijckbosch zoekt nog sponsors via Streekmotor23 .

Meest gelezen