Zweedse politie bevestigt: in vuilnisbak gevonden kroonjuwelen zijn echt

De kroonjuwelen die vorige week in een vuilnisbak in een buitenwijk van Stockholm zijn ontdekt, zijn wel degelijk echt. Dat heeft de Zweedse politie bevestigd na een onderzoek van enkele dagen. De kroonjuwelen waren in juli vorig jaar gestolen uit de kathedraal van Strängnäs.

Het forensisch instituut van de Zweedse politie kon de laatste twijfels over de echtheid van de gevonden sieraden uit de weg ruimen met behulp van de Zweedse kerk. In welke toestand de voorwerpen zich bevinden, is nog niet duidelijk.

Het gaat om de kroon en de rijksappel van de in 1611 overleden koning Karel IX van Zweden en de kroon van zijn in 1625 gestorven echtgenote, koningin Christina von Holstein-Gottorp. Ze waren eind juli 2018 ontvreemd uit de kathedraal van Strängnäs, ten westen van de Zweedse hoofdstad Stockholm. De sieraden hebben een geschatte waarde van omgerekend meer dan 6 miljoen euro.

De zoektocht naar de kroonjuwelen was afgelopen zomer wereldnieuws. Getuigen hadden de verdachten zien vluchten op vrouwenfietsen en vervolgens in een motorboot een meer zien oversteken. Van de kroonjuwelen was lange tijd geen enkel spoor te vinden, tot een veiligheidsagent vorige week dinsdag op een verdachte vuilnisbak stootte in Åkersberga, ten noorden van Stockholm. De vuilnisbak lag op het dak van een auto. Op de vuilnisbak was het woord "bom" geschreven. (lees voort onder de kaart)

Drie verdachten

In de zaak werden eind vorige week nog eens twee verdachten opgepakt, omdat ze iets met de diefstal te maken zouden hebben. Een 22-jarige Zweed moet zich al voor de rechtbank verantwoorden. Hij zou met een kompaan de drie kroonjuwelen gestolen hebben. Hij ontkent de feiten, maar in de kathedraal werden sporen van zijn bloed aangetroffen.

Meest gelezen