Twee verdachten voor bankroof in Antwerpen blijven voorlopig in de cel

Twee van de drie verdachten die werden opgepakt in verband met de bankroof in Antwerpen twee weken geleden, blijven voorlopig in de cel. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen beslist. Eerder wilde de  raadkamer de derde verdachte vrijlaten, maar het parket ging in beroep. 

Bij een inbraak in het kantoor van BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei in Antwerpen werden tien dagen geleden een dertigtal kluizen leeggeroofd. Het gaat om een spectaculaire inbraak: via tunnels verbonden met de riolering raakten de inbrekers in de kluizenzaal van de bank. 

Voorlopig werden drie verdachten opgepakt, een vader met zijn zoon en een vriend van de zoon. Het gaat om een Antwerpenaar van Georgische afkomst en twee Georgiërs. De vader en de vriend van de zoon blijven nu in de cel. 

Verdachten ontkennen betrokkenheid

"Mijn cliënt heeft niets met deze feiten te maken. Het klopt dat hij de vader van een van de verdachten is, maar dat is onvoldoende reden om hem nog langer in de gevangenis te houden, zeker omdat er geen aanwijzingen van schuld tegen hem zijn", zegt Chantal Van den Bossche, de advocate van de vader van de eerste verdachte.

De andere verdachte, de jeugdvriend, wordt aan de bankkraak gelinkt door een vingerafdruk die op een plastic zak in het kelderappartement aan de Nerviërsstraat werd aangetroffen. De twintiger erkent dat hij in het appartement is geweest, maar de put of de tunnel heeft hij naar eigen zeggen niet gezien. Er waren wel werkzaamheden bezig, maar hij dacht dat er verbouwd werd.De man kocht ook werkmateriaal, maar volgens zijn advocaat had hij geen idee dat die spullen voor een bankkraak gebruikt zouden worden.

"Mijn cliënt betwist dat hij betrokken was bij de diefstal zelf. Hij heeft verklaringen afgelegd in het dossier en heel duidelijk gezegd wat zijn rol was. Een aantal zaken die hij aan de politie heeft verteld, bleken te kloppen. Andere zaken moeten nog verder nagekeken worden, maar hij verleent dus zijn volledige medewerking aan het onderzoek", zegt advocaat Tim Smet.

Eerder wilde de raadkamer de derde verdachte vrijlaten. De Belg van 27 werd opgepakt de dag nadat de inbraak werd vastgesteld. Hij werd getraceerd door een slijpschijf die in de tunnels bij de bank werden gevonden. Dat was zo'n uniek model dat de eigenaar kon worden nagegaan. Het parket ging in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. Daardoor blijft ook deze derde verdachte voorlopig in de cel. 

Bekijk hier de route die de inbrekers aflegden via tunnels en de riolering: 

Meest gelezen