Alweer verwaarloosde schapen aangetroffen in Heikruis

Voor de zoveelste keer werden bij een landbouwersgezin uit Heikruis bij Pepingen, Vlaams-Brabant, verwaarloosde dieren in beslag genomen. Veertien schapen waren er zo erg aan toe dat ze waarschijnlijk moeten gedood worden.

Een patrouille van de politiezone Pajottenland ging maandag langs op het domein van de landbouwersfamilie. Daar aangekomen troffen ze een zelfgemaakt hok aan van vijftien vierkante meter met daarin veertien op elkaar gepakte schapen. Het hok werd opgetrokken uit paletten en zeilen. De dieren waren er erg slecht aan toe. De politie nam contact op met het parket Halle-Vilvoorde en die besliste om de dieren in beslag te nemen. 

Al meer dan 1000 verwaarloosde dieren

Het is niet de eerste keer dat er bij de landbouwersfamilie dieren in beslag worden genomen. In totaal zijn er al meer dan 1000 verwaarloosde dieren gevonden en de lijst met veroordelingen blijft aandikken. De laatste inbeslagname dateert van oktober vorig jaar. Toen werden zeventig schapen, zes kalkoenen en twee ganzen meegenomen.

De eigenaars, een koppel, kregen in het verleden al twee keer een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd. Daarom worden nieuwe dieren nu al enige tijd onder de naam van de hoogbejaarde (schoon)ouders ingeschreven. Zo werden in het verleden ook al honderden koeien in beslag genomen die officieel niet van het koppel waren. De vader kreeg vorig jaar zelf ook een verbod opgelegd: hij mocht een jaar lang geen dieren houden. Maar hij ging in beroep, en die zaak moet nog voorkomen.

Achter de tralies

Het kabinet van minister Ben Weyts liet in oktober nog weten dat ze deze mensen graag achter de tralies zien verdwijnen. Of het zover komt valt af te wachten. Bij De Ark van Pollare in Lennik reageren ze geschokt door het zoveelste incident. Op hun Facebook staat te lezen: "Als bedrijf ben je steeds op zoek naar vaste klanten... Maar als dierenasiel wijk je daar uiteraard van af. Frustrerend om steeds op dezelfde plek te moeten terug gaan! Ook ergens helemaal achterin een weide, goed verstopt en quasi onzichtbaar van op straat... Ook daar geldt het verbod op dieren houden. Dank aan de politiediensten voor het vertrouwen in onze diensten en het adequaat optreden tegen deze vorm van dierenmishandeling in zijn puurste vorm. Dit is zo'n dag dat ons zal bij blijven qua stank, qua horror, qua nood aan dringende hulp voor de dieren. Hij staat zeker in onze droeve top 5."

 

 

Meest gelezen