Videospeler inladen...

Amerikaanse jury bevindt drugsbaron Joaquín "El Chapo" Guzmán schuldig

Een jury in de Amerikaanse stad New York heeft de Mexicaanse drugsbaron Joaquín "El Chapo" Guzmán schuldig bevonden aan alle tien aanklachten tegen hem. Daardoor zal de man wellicht voor de rest van zijn leven naar de gevangenis moeten. Zijn strafmaat wordt eind juni bepaald.

De 61-jarige Guzmán slaagde er tot twee keer toe in uit een Mexicaanse gevangenis te ontsnappen. Na zijn laatste arrestatie is hij in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. "El Chapo" geldt als de "grootste drugsbaron aller tijden".

De federale aanklager had voor het proces tegen hem meer dan 50 getuigen laten oproepen. Die vertelden hoe het Sinaloa-kartel van "El Chapo" miljarden dollars wist te verdienen aan de invoer van cocaïne, heroïne, synthetische drugs en marihuana in de Verenigde Staten.

Zelf heeft Guzmán niet getuigd tijdens zijn proces. Hij stond terecht voor het leiden van een criminele organisatie, drugstrafiek van Zuid-Amerika naar de VS, het witwassen van miljarden dollars druggeld, en het onwettelijke gebruik van vuurwapens.

Door zijn kleine gestalte kreeg Joaquín Guzmán de bijnaam "El Chapo" (de kleine, nvdr.). Door de omvang van de drugstrafieken die hij organiseerde en het geweld dat hij gebruikte geldt hij als de beruchtste drugsbaron ter wereld, sinds de dood van  de Colombiaan Pablo Escobar.  

Bekijk hieronder onze correspondent Björn Soenens vanuit New York:

Videospeler inladen...

Meest gelezen