Apple en Google krijgen kritiek voor app die Saudische vrouwen volgt

Amerikaanse technologieconcern Apple en internetbedrijf Google krijgen kritiek omdat ze een applicatie aanbieden waarbij vrouwen in Saudi-Arabië gevolgd kunnen worden. De applicatie werd ontwikkeld door het ministerie van Saudi-Arabië en laat toe dat mannen hun vrouwen, dochters of zussen kunnen tracken. Mensenrechtenorganisaties vinden dat door de app de onderdrukking van de vrouwen wordt bekrachtigd en willen dat de app aangepast wordt.  

Absher zo heet de omstreden applicatie. Ze is beschikbaar in iTunes en Google Play. Naast het volgen van vrouwen kan de app ook toestemming geven om te reizen en om een sms te ontvangen wanneer de vrouwen bij de grens hun paspoort willen gebruiken. Zo kan je ingeven naar waar de vrouw zich mag begeven, voor hoelang en via welke luchthavens dat allemaal mag gebeuren. De app is al meer dan 1 miljoen keer gedownload op smartphones. 

Kritiek: "Meer vrouwen betrapt bij vluchten"

"Door deze app zullen er meer vrouwen worden betrapt als ze het land willen ontvluchten", klagen activisten aan. "Applicaties zoals deze kunnen schendingen van de mensenrechten vergemakkelijken, waaronder de discriminatie van vrouwen", liet Human Rights Watch aan de Amerikaanse nieuwssite Insider weten. Amnesty International zei dan weer dat het "nog maar eens een voorbeeld is van hoe de Saudische regering instrumenten ontwikkelt om de vrijheden van vrouwen te beperken".

Apps zoals deze kunnen schendingen van de mensenrechten vergemakkelijken, waaronder de discriminatie van vrouwen

Human Rights Watch

Amnesty International en Human Rights Watch vinden dat de bedrijven opnieuw moeten bekijken of ze deze app wel willen aanbieden. En vragen dat er aanpassingen gebeuren aan de app zodat deze volgpraktijken in de toekomst niet meer kunnen voorvallen. Andere critici van het regime vinden dat deze app de "genderapartheid" in het land behoudt en versterkt.

"Geen commentaar"

Zowel Google als Apple hebben nog niet gereageerd op de kritiek. In Saudi-Arabië mogen vrouwen volgens de wet enkel reizen als ze de toestemming hebben van een mannelijke voogd.

Geregeld proberen Saudische vrouwen het land te ontvluchten. Zo kwam recent nog de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun in het nieuws toen ze via Thailand naar Australië probeerde te vluchten. Uiteindelijk kreeg de jonge Saudische vrouw asiel in Canada. 

Rahaf Mohammed al-Qunun
AFP or licensors

Meest gelezen