Vos die vastzat in omheining, blijkt weggelopen van "baasjes" 

Het vosje dat in een omheining in een afgelegen veld in Lubbeek werd gevonden, is weggelopen en zelf verstrikt geraakt. Dat zeggen de baasjes van het dier. Het koppel uit Lubbeek hoopt Foxy, zo heet hun speciale huisdier, snel terug te krijgen.

Maandag verschenen op internet foto's en filmpjes van een vos die verstrengeld zat in een omheining in een veld in Lubbeek. Volgens verzorgers in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, die de vos hebben bevrijd, hing het dier er al enkele dagen vast. Het beest had een halsband om en behoort dus toe aan een baasje, twee zelfs: Eddy en Frieda uit Lubbeek. Zij vonden de vos toen hij amper 3 dagen oud was en voedden hem op. 

Babyvosje

"We hebben hem samen met de moeder en enkele andere jongen gevonden toen we bezig waren de kelder te graven voor de bouw van ons huis", zegt Eddy. "Maar door de graafwerken is de moeder gestorven. Er was nog maar één kleintje en die was nog maar twee of drie dagen oud. Het babyvosje was toen nog blind en dus hebben we hem grootgebracht met een flesje." 

Foxy is intussen twee jaar oud. Hij eet alle restjes van tafel. "Hij krijgt mee eten met de andere honden", zegt Eddy. "Overdag was hij vaak binnen, maar 's avonds moest hij buiten omdat hij niet zindelijk is. Daar lag hij aan de leiband." "De vos is redelijk tam, het wilde zit er wel nog in, dat is het instinct van het dier", zegt Frieda. "Maar je kan hem aaien en knuffelen, hij liet dat allemaal toe."

Ontsnapt

"Op een ochtend merkte mijn man dat Foxy weg was", zegt Frieda. "We zijn een paar keer gaan zoeken omdat ik hem 's nachts gehoord had. Met de zaklamp trokken we naar buiten, maar het is hier zo uitgestrekt en groot. Ook buren zochten mee, maar vossen zijn erg snel. Ik was vooral bezorgd omdat hij die halsband om had. Als hij springt, raakt hij misschien verstrengeld en hangt hij zich op."

Vos als huisdier?

En Frieda haar angst kwam uit, want Foxy kwam inderdaad vast te zitten in een omheining. Het vosje zit nu in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, maar het is niet duidelijk of Eddy en Frieda hun vos terugkrijgen. Officieel mag je geen vos als huisdier houden, maar Eddy heeft er goede hoop op: "We hebben contact opgenomen met het opvangcentrum. Het dier is ingeënt en gechipt en gedraagt zich als een echt huisdier. In de loop van volgende week gaan ze ons iets laten weten. Ik hoop dat ze van goede wil zijn. Wij waren dat ook. Hoop doet leven." 

Meest gelezen