Videospeler inladen...

Wat weten we tot nu toe over de "clan Y." die het Antwerpse gerecht heeft opgerold? 

Het Antwerpse gerecht heeft 15 verdachten opgepakt in het kader van een grootschalig onderzoek naar een criminele bende. De bende zou betrokken zijn bij drugssmokkel, valse identiteitsdocumenten en beschikte over wapens. De organisatie zou ook geprobeerd hebben om zich in te werken in politieke milieus en bij de kerk. De "clan Y." heeft familiebanden met Melikan Kucam, die eerder werd aangehouden in het onderzoek naar fraude met humanitaire visa. 

Meer dan 300 agenten waren op de been voor een grootschalige actie om een criminele bende in Antwerpen op te rollen. Er werden 46 huiszoekingen uitgevoerd en 15 mensen werden opgepakt. Zij worden nu verhoord bij de federale gerechtelijke politie in Antwerpen en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die moet beslissen over hun aanhouding. 

De meesten die werden gearresteerd zijn lid van de "clan Y." of hebben er banden mee. Dat is een grote familiegroep van oosterse christenen in Antwerpen.

Deze zomer ontplofte er nog een handgranaat voor een pitazaak in de Stuivenbergwijk in Antwerpen, een incident dat mogelijk gelinkt is aan de clan. Bij de pitazaak werd vanmorgen ook een huiszoeking gehouden. 

15 verdachten: van een ex-havenmedewerker tot een subdiaken

Veel weten we nog niet over de 15 mensen die werden opgepakt. Maar uit de namen die we wel al kennen, blijkt dat de bende zich probeerde in te werken in de Antwerpse haven, de politieke milieus en bij de kerk. 

Zo werd onder meer een man opgepakt die ooit werkte als planner voor het havenbedrijf in Antwerpen. Een planner regelt het transport van containers in de haven. De man werd in de zomer van vorig jaar nog neergeschoten tijdens een wandeling, vermoedelijk was dat een afrekening binnen het drugsmilieu. De man wordt verdacht van uithaal van cocaïne, maar ontkent. Volgens onze informatie zijn ook zijn broers en vader opgepakt.

Maar de bende probeerde ook binnen de stad invloed te krijgen. Een stadsbeambte die werkte aan het loket bij de stad Antwerpen werd eerder opgepakt in het kader van dit onderzoek. De vrouw van Turkse afkomst zou halfweg vorig jaar ontslagen zijn omdat ze mogelijk valse identiteitsdocumenten aan de bende leverde. 

Ook bij de kerk werd vandaag iemand gearresteerd. Het gaat om een subdiaken van de Mar Jacob kerk in Antwerpen, een Chaldeeuwse kerk. Het moet gezegd, als subdiaken had de man daar geen hoge functie. Het zou eerder om een functie gaan die vergelijkbaar is met een misdienaar. "Hij had dus geen bestuursbevoegdheid", klinkt het bij het bisdom Antwerpen. 

Visa-affaire

Opvallend, ook de vrouw van Melikan Kucam draagt die achternaam "Y.", een naam die veel voorkomt in het milieu van oosterse christenen. Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam kwam halfweg januari in opspraak. De man zou fors geld verdiend hebben door oosterse christenen naar ons land te halen met humanitaire visa. Zo is Kucam via zijn schoonfamilie verbonden met deze criminele bende.

Volgens het parket was de aanhouding van Melikan Kucam (en zijn zoon) slechts een uitloper van dit grootschalige onderzoek, dat al loopt sinds november 2017. De gerechtelijke politie voerde tot op dit moment 26.370 uur rechercheonderzoek naar de bende, via onder andere telefoontaps. Dat is niet verwonderlijk als we naar de verschillende verdenkingen kijken: smokkel van cocaïne via de Antwerpse haven, wapenbezit, gesjoemel met identiteitsdocumenten en witwaspraktijken.  

Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) reageert met een waarschuwing. "Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties", laat hij optekenen. Voor de verkiezingen waarschuwde De Wever nog voor infiltratie van drugsmilieus in de politiek. Over de inhoud van het gerechtelijk onderzoek wil de burgemeester verder niet reageren.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze justitiereporter Sofie Demeyer geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen