Videospeler inladen...

Antwerpse gerecht rolt grote misdaadbende op die banden zou hebben met Melikan Kucam: 46 huiszoekingen, 15 arrestaties 

De Antwerpse politie heeft vanmorgen 15 mensen opgepakt die deel zouden uitmaken van een grootschalige misdaadbende van oosterse christenen. De bende hield zich bezig met drugsfeiten, wapens, corruptie en met valsheid in geschrifte. Volgens onze bronnen zou het onderzoek naar Melikan Kucam, het gemeenteraadslid dat gefraudeerd zou hebben met humanitaire visa, een uitloper zijn van dit onderzoek. 

Infiltratie

De bende, die vooral uit oosterse christenen bestaat, zou geprobeerd hebben zo veel mogelijk macht te verwerven binnen onder andere de politiek, de politie, stadsdiensten, de haven, het bankwezen en de kerk in ons land.

Zo zou de groep banden hebben met Melikan Kucam, het Mechelse gemeenteraadslid dat halfweg januari in opspraak kwam. Kucam zou oosterse christenen tegen betaling naar ons land hebben laten overkomen met humanitaire visa. Volgens het parket heeft de organisatie ook geprobeerd om politieagenten hand-en-spandiensten te laten leveren. Er zouden ook banden zijn met prominente figuren in Turkije.

Drugs en wapens

De criminele organisatie was betrokken bij heel wat misdrijven. "Onder meer bij drugsfeiten, corruptie, wapens en valsheid in geschrifte", vertelt Christel Minne van het parket Antwerpen. De bende zou zo verschillende keren cocaïne binnengesmokkeld hebben via de haven van Antwerpen. 

Dat de groep over wapens beschikte, bleek ook uit de interne spanningen die er heersten: "De organisatie heeft een wisselende machtsstructuur, wat wijst op een onderlinge concurrentiestrijd. Dat blijkt uit verschillende interne gewelddadige incidenten", klinkt het bij het parket. 

Grootschalig onderzoek

Het omvangrijke onderzoek is aan de gang sinds november 2017. De aanhouding van Melikan Kucam zou slechts een uitloper geweest zijn van dit grootschalige dossier, verneemt onze redactie. Via telefoontaps en andere opsporingsmethoden bracht het gerecht de bende in kaart. Vanmorgen heeft het Antwerpse gerecht 46 huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden 15 mensen gearresteerd. Alles samen namen meer dan 300 politieambtenaren deel aan de actie. 

Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

De Antwerpse burgemeester, Bart De Wever (N-VA), sprak voor de lokale verkiezingen in oktober nog over mogelijke criminele infiltratie in de politiek. Sommige politici zijn maar "één klik verwijderd van malafide praktijken", zei hij toen. De Wever herhaalt nu die bezorgdheid: "Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties", zegt hij.

Verder wil de burgemeester niet inhoudelijk reageren op het gerechtelijk onderzoek. "We hebben vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek. Het is aan het parket om daar desgevallend verder over te communiceren", deelt zijn woordvoerder mee. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze justitiereporter Sofie Demeyer geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen