Buurtprotest in Schaarbeek tegen uitbreiding basisschool Pistache

In Schaarbeek zien de buurtbewoners de uitbreidingsplannen van basisschool Pistache niet zitten. Ze protesteren tegen de plannen voor een nieuwbouw omdat hun moestuinen en groenzone dan moeten verdwijnen.

Directeur Birgit De Klein van basisschool Pistache begrijpt de bezorgdheid van de buurt, maar volgens haar is die bezorgdheid niet helemaal terecht. "We hebben een aanvraag ingediend voor een nieuwbouwproject. De buurtbewoners vrezen dat ze hun stukje groene natuur met hun moestuinen zullen verliezen, maar de grond is nu eenmaal bouwgrond. Bovendien zijn we niet van plan om alles weg te nemen. We zouden maar 26 procent van de grond willen gebruiken voor onze nieuwbouw." 

Samen sterk 

De school wil haar campus ook openen voor de buurt. "We willen graag een brede school zijn waarin de buurt ook terecht kan. We willen hun ervaring met moestuinen doorgeven aan onze leerlingen. Ze kunnen ons helpen om onze kinderen aan te leren hoe ze groenten moeten kweken. We willen ook moestuinen voorzien op school waar de buren dan terecht kunnen. Ook kunnen verenigingen uit de buurt onze sporthal gebruiken", aldus de directeur. 

Brussel beslist 

De school heeft geprobeerd om een infovergadering te houden, maar dat zag de buurt niet zitten. Het water is nog te diep. Donderdag komt er een commissie van de gemeente samen. Zij gaan een advies formuleren aan het Gewest. Want het is uiteindelijk het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat moet beslissen of de school de plannen mag uitvoeren of niet.
 

Meest gelezen