Videospeler inladen...

Catalaanse vertegenwoordiger bij EU: "Vanuit buitenland kunnen we beter aanklagen wat er in Spanje gebeurt"

De naar ons land gevluchte Catalaanse oud-minister Meritxell Serret voelt zich niet schuldig omdat ze samen met oud-regeringsleider Carles Puigdemont naar ons land is gevlucht terwijl haar ex-collega's momenteel terechtstaan in Madrid. Omdat een veroordeling bij verstek niet bestaat in Spanje, staat zij zelf niet terecht.

"Wij hebben altijd gezegd dat dit een moeilijke beslissing voor ons was", zegt Serret in "Terzake". "Onze vlucht was niet gepland. We hebben gereageerd op onze persoonlijke situatie op dat moment."

Dat er een aantal oud-ministers in ballingschap leven terwijl hun ex-collega's een zware straf riskeren in Spanje is volgens haar niet onlogisch. "Onze positie is volledig complementair. Sinds we in het buitenland zitten, kunnen we beter de focus leggen op wat er in het Spaanse gerechtelijke systeem gebeurt." Dat toont aan dat wat er in Spanje gebeurt niet fair is, aldus Meritxell Serret.

Zij waren ervan overtuigd dat zij als volksvertegenwoordiger nooit zouden opgepakt worden

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) over de Catalaanse oud-ministers

Volgens Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) is de beslissing om al dan niet te vluchten nogal ondoordacht genomen. Parys is bevriend met Antoni Comin, een andere oud-minister onder Puigdemont die naar ons land is gevlucht. "Toni zegt mij dat hij zijn collega's heeft proberen te overtuigen om met hem mee te vluchten", zegt Parys in "De afspraak". "Maar zij waren ervan overtuigd dat zij als volksvertegenwoordiger nooit zouden opgepakt worden. En als ze toch zouden worden opgepakt, waren ze ervan overtuigd dat ze na een dag voorhechtenis op borg zouden worden vrijgelaten." Volgens Parys dachten de Catalanen niet dat Madrid het spel zo hard zou spelen.

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Nog volgens Parys gaan de Catalaanse ministers in ballingschap binnenkort een soort republikeinse raad oprichten. "Ze zien dat als iets zoals het ANC vroeger heeft gedaan toen zij tijdens het Apartheidsregime in Zuid-Afrika in ballingschap zaten."

Volgens Parys is het de bedoeling dat die zogenoemde republikeinse raad de huidige Catalaanse regering in Barcelona zou "instrueren".

Videospeler inladen...

Meest gelezen