Bestellingen via webshop Europa Plaans nooit bezorgd, economische inspectie start onderzoek

De economische inspectie start een onderzoek naar de webshop Europa Plaans. Wie via de website producten kocht, kreeg die nooit bezorgd. Dat blijkt uit het Radio 2-programma "De Inspecteur". "Als consument kan je eigenlijk amper iets doen tegen dergelijke webshops", laat de ombudsdienst voor consumenten weten.

Sarah kocht eind december voor haar zoontje een spelconsole Nintendo Switch via de webshop Europa Plaans. "Het bedrag was 263,5 euro. Ik heb dat onmiddellijk betaald en het geld ging van mijn rekening. Maar daarna kreeg ik een melding dat mijn betaling de status 'wachtend' kreeg. Ik heb op alle mogelijke manieren het bedrijf proberen te contacteren maar ik kreeg nergens gehoor. Het lijkt erop dat ik slachtoffer ben van oplichting."

Ik heb op alle mogelijke manieren het bedrijf proberen te contacteren maar ik kreeg nergens gehoor.

Sarah, gedupeerde van de webshop Europa Plaans

Sarah is niet de enige gedupeerde. Bij het Radio 2-programma 'De Inspecteur' regent het klachten over Europa Plaans. "Via die webshop kan je elektronica maar ook huishoudtoestellen als koffiezetapparaten en strijkijzers kopen" vertelt Pieter-Jan De Koning van de Consumentenombudsdienst. "Maar de onderneming achter de webshop is eigenlijk al sinds 2016 failliet. Toch blijft de website opvallend up-to-date."

De onderneming achter de webshop is al sinds 2016 failliet.

Pieter-Jan De Koning

"Consument is 2 keer bedot"

Wat kunnen consumenten doen? "Eigenlijk bijzonder weinig" is het antwoord van Pieter-Jan De Koning. "De consumentendienst kan onderhandelen tussen de consument en een onderneming. Maar in dit geval is er voor de letter van de wet geen onderneming meer. Europa Plaans is immers failliet. Gedupeerden kunnen wel een klacht indienen bij de politie. Als consument ben je dus eigenlijk twee keer bedot, want je krijgt je artikel niet en je kan nergens terecht bij een ombudsdienst."

Er zijn wel vaker problemen met webshops. Een halfjaar geleden liet Test-Aankoop nog zo'n 800 webshops offline halen omdat de consument bedot werd of omdat men er slachtoffer kon worden van phishing-praktijken.

Ondertussen is de economische inspectie gestart met een onderzoek naar de webshop van Europa Plaans. Gedupeerden kunnen zich aanmelden via de website meldpunt.belgie.be.

Meest gelezen