Facebook/Fuyumi IImura

Emotionele boodschap voor bonsai-bandieten in Japan: "Alsjeblief, geef ze water"

Seiji en Fuyumi Iimura zitten met de handen in het haar. Dieven zijn aan de haal gegaan met hun kostbaarste bezit: bonsais. En niet "zomaar" bonsais, maar 7 exemplaren die alles samen 13 miljoen yen waard zijn, omgerekend maar liefst 104.000 euro. De miniatuurboompjes zijn gestolen uit hun tuin in de Japanse prefectuur Saitama, bij de hoofdstad Tokio. Daar wijdt het echtpaar zijn dagen met veel liefde en overtuiging aan hun bonsais.

Bonsais kweken is een heuse kunst in Japan. In de 6e eeuw brachten Japanse studenten de techniek mee vanuit China en doopten die bon-sai, letterlijk "geplant in een container". En dat is wat bonsai-kunst in zijn meest essentiële vorm is: een boompje laten groeien in een kleine pot. De plant wordt zo gemanipuleerd dat hij een miniatuurboom blijft, met alle kenmerken van een volgroeid exemplaar.

Seiji IImura is al de vijfde in een generatie van bonsai-meesters, zijn familie is al sinds de 17e eeuw gespecialiseerd in de nobele kunst. Hij en zijn vrouw Fuyumi wijden hun leven aan de kweek en verzorging ervan. In hun tuin zijn dan ook heel kostbare exemplaren te vinden. Een Shimpaku Juniper van 400 jaar oud bijvoorbeeld, die al even lang een gekoesterd familiebezit is. Een Shimpaku is een zeldzaam bonsai-type, door verzamelaars zeer gegeerd. Die boom alleen al is 10 miljoen yen (80.000 euro) waard, op de zwarte markt nog veel meer. Het koppel wilde hem later deze maand inschrijven voor een prestigieuze bonsai-wedstrijd.

"Alsof onze ledematen afgehakt zijn"

Het leven van Seiji en Fuyumi Iimura draait volledig rond bonsais. Hun tuin in Saitama is 5.000 m² groot, er staan zowat 3.000 bonsai-bomen. Het koppel stelde zijn tuin met plezier open voor het publiek, zodat iedereen dicht bij de bonsais kon zijn, ze namen geen strikte veiligheidsmaatregelen. De Facebook-pagina's van Seiji en Fuyumi staan vol met foto's: volgroeide bomen in hun tuin, jongere exemplaren en zaailingen.  

De diefstal valt dan ook erg zwaar. "Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe we ons voelen. We behandelden hen alsof het onze kinderen waren. Het voelt alsof onze ledematen afgehakt zijn", schrijft Fuyumi in een emotioneel bericht op haar Facebook-pagina. Volgens de Iimura's wisten de dieven duidelijk waar ze naar op zoek waren en is er sprake van professionals.

Het koppel wil de bonsais graag terug. Maar als dat niet lukt, willen ze op zijn minst dat de bomen goed verzorgd worden, zodat honderden jaren van zorg en werk niet zouden teloorgaan. "Ik wil dat wie ook de bonsais gestolen heeft, hen genoeg water geeft. De Shimpaku is 400 jaar oud en kan geen week zonder water. Bonsais kunnen eeuwig leven, ook als wij er niet meer zijn, als ze maar de juiste zorg krijgen", zegt Fuyumi.

Een sfeerbeeld uit de tuin van de Iimura's:

Facebook/Fuyumi IImura

Meest gelezen