Hannelore Bové

Twee jonge Vlaamse onderzoeksters op prestigieuze Forbes-lijst "30 under 30"

Hannelore Bové (Universiteit Hasselt) en Angelique Van Ombergen (Universiteit Antwerpen) zijn door het Amerikaanse tijdschrift Forbes opgenomen in de prestigieuze “30 under 30"-lijst voor meest beloftevolle Europese onderzoekers in de gezondheidswetenschappen.  

“Dit is een heel mooie erkenning en een unieke kans om ons onderzoek ook internationaal nog meer bekendheid te geven”, zegt Hannelore Bové (28). Zij krijgt de nominatie voor haar onderzoek waarmee ze erin slaagde om roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren. Bové was vorig jaar ook 1 van de 5 finalisten voor het “grootste wetenschapstalent van 2018”, een wedstrijd van het tijdschrift New Scientist.

Angelique Van Ombergen (29) onderzoekt hoe het menselijke lichaam reageert op ruimtevluchten en hoe mensen op andere planeten zouden kunnen leven. Dat doet ze door veranderingen in de hersenen van astronauten te bestuderen, maar ook door zelf in een nagebootste omgeving van de planeet Mars te leven. Momenteel is ze als “Science Coordinator for Human Research” verbonden aan het European Space Agency.      

Drie lijsten

Sinds 2012 stelt het Amerikaanse zakelijke tijdschrift Forbes een lijst samen van personen onder de 30 jaar die de toekomst vorm zullen geven. Er bestaan lijsten voor verschillende categorieën: niet alleen jonge onderzoekers, maar ook ondernemers, kunstenaars en beroemdheden komen aan bod. Forbes stelt aparte lijsten op voor Amerika, Azië en Europa. 

Iemand heeft me blijkbaar anoniem bij Forbes voorgedragen.

Hannelore Bové in "De wereld vandaag" op Radio 1

"Iemand heeft me blijkbaar bij Forbes voorgedragen zonder dat ik het wist", zegt Hannelore Bové over haar bekroning in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Vervolgens heb ik van Forbes een uitgebreide vragenlijst gekregen die ik moest invullen. Ze wilden onder meer weten hoe ik in de wetenschappen terecht ben gekomen en naar welke onderzoekers ik opkijk." Blijkbaar hebben haar antwoorden Forbes dus overtuigd. 

"Vroeger werd het aantal roetdeeltjes in de lucht louter gemeten door meetstations", vertelt Bové over haar onderzoek. "Maar zo weet je natuurlijk niet hoeveel van die roetdeeltjes in ons lichaam terecht komt. Met mijn methode kom je dat wel te weten. Je kunt voor elk individu precies achterhalen hoeveel roetdeeltjes het heeft binnen gekregen. Zo kun je ook directe verbanden leggen met bepaalde gezondheidseffecten." 

Bové is vooral blij dat haar onderzoek nu ook buiten België bekendheid krijgt. En ze is ook blij dat ze de onderscheiding mag delen met een vrouwelijke collega. Het sterkt haar in de overtuiging dat het wetenschappelijk onderzoek in België op een hoog niveau staat. 

Lukas Dhondt, Joyce en Raissa de Haas

Ook de Vlaamse regisseur Lukas Dhont (27) ("Girl) is opgenomen in de Europese Forbes "30 under 30"-lijst in de categorie entertainment. Hij verkeert er in het gezelschap van onder anderen de Britse acteurs Daniel Radcliffe en Tom Holland, en de Britse zanger George Ezra.

In de categorie handel vinden we de tweeling Joyce en Raissa de Haas (28) terug, geboren in Nederland maar op 1,5 jaar verhuisd naar Antwerpen. Zij worden door Forbes in het voetlicht gezet als oprichters van het softdrinkmerk Double Dutch.

Beluister hieronder het gesprek met Hannelore Bové in "De wereld vandaag". (klik op het driehoekje om het fragment te starten)

Meest gelezen