Herman Van Rompuy op bezoek in Britse ambassadeurswoning: "Geen plannen om te bemiddelen bij brexit"

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy heeft gisteren de Britse ambassadeurswoning in Brussel bezocht. Van Rompuy liet weten aan VRT NWS dat het om een informele gedachtewisseling ging en dat er geen verdere plannen zijn om hem als bemiddelaar aan te stellen voor de brexit. 

Eerder vandaag werd door verschillende nieuwsbronnen gemeld dat Van Rompuy was uitgenodigd door de Britse premier Theresa May om een compromis inzake de brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vergemakkelijken.

In de ambassadeurswoning had Van Rompuy een privédiner met David Lidington, een belangrijk lid van het kabinet van May. Het onderwerp van de gesprekken zou de impasse rond de backstop geweest zijn, de kwestie rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit.

(lees verder onder tweet)

Van Rompuy laat weten aan VRT NWS dat het slechts om een informeel gesprek ging en dat hij dus niet aangesteld zal worden als bemiddelaar tussen de Britten en Europa.

Later gisteravond bezocht ook Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de brexit voor de Europese Unie, de residentie van de ambassadeur. Barnier besprak tijdens een apart diner met Stephen Barclay, de Britse brexit-minister, de volgende stappen in het proces van de brexit. Er werd bekeken of er een oplossing kon worden gevonden die zowel voor de Britten als voor de Europese Unie aanvaardbaar is, klonk het.

Aan Europese zijde viel tot slot te horen dat de nieuwe gesprekken niet gezien moeten worden als nieuwe onderhandelingen. Barnier zei na afloop dat het gesprek constructief was en de komende dagen voortgezet zou worden. 

Meest gelezen